Kaszotto, gryczotto, pęczotto, jaglotto – przepisy na różne dania z kaszy

15 maja 2017, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

kaszotto

Idealne danie na lato, wiosnę, po prostu przez cały rok? Kaszotto! Pożywne, sycące, z odpowiednimi przyprawami może nas rozgrzać w chłodny dzień. W sam raz na niepogodę. Oto kaszotto, czyli dania z kaszy wzorowane na risotto.

Kaszotto z kapustą i peczarkami

Kaszotto z kapustą i peczarkamiSkładniki:
– 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej „pęczak”
– 2/3 szklanki kaszy gryczanej prażonej
– 2 szklanki siekanej kapusty białej
– 250 g pieczarek
– 1 duża cebula
– ok. 3 szklanki bulionu warzywnego (może być z eko kostki)
– majeranek, pieprz, imbir
– olej
Przygotowanie:
Na rozgrzany olej wrzucić drobno pokrojoną cebulę i obie kasze. Smażyć ok. 2 minuty i dodać poszatkowaną drobno kapustę. Po 5 minutach wlać 1 szklankę bulionu. Tak jak przy risotto odczekać aż płyn się wchłonie, zanim wlejemy kolejną porcję bulionu. Po drugiej porcji wrzucić na wierzch pokrojone w plasterki/kostkę pieczarki, nie mieszać tylko rozprowadzić je na wierzchu. Gdy druga porcja wywaru się wchłonie sprawdzić miękkość kaszy. W zależności od zakupionej kaszy może się okazać, że już po 2 porcjach bulionu jest gotowa. Jeżeli jednak nadal jest twarda to wlać 3 porcję bulionu i mieszać całość. Gdy płyn się wchłonie doprawić majerankiem, pieprzem i imbirem.
Za: http://www.vegestrefa.pl/

Kaszotto z pieczarkami i szpinakiem

Składniki:
– 1 woreczek kaszy jęczmiennej (ok.125g) np. Kupiec
– 8 niedużych pieczarek
Kaszotto z pieczarkami i szpinakiem– 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
– 150 g świeżego szpinaku baby
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– 500 ml bulionu warzywnego
– 2 łyżki oliwy
– sól, pieprz i zioła do smaku
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Kaszę wypłukać. Na głębokiej patelni rozgrzać dobrze oliwę, wrzucić cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wymieszać. Dodać kaszę i podsmażać przez kilka minut. Wlać białe wino. Gdy wino wyparuje wlać trochę bulionu i ponownie wymieszać. Bulion dodawać stopniowo, gdy kasza go wchłonie – wlać ponownie, mieszając przez cały czas. Po około 15 minutach dodać pieczarki. Wymieszać i dusić kaszę do miękkości. Na koniec dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i podawać.
Za: http://zmiksowani.pl/

Pęczak (pęczotto) z podgrzybkami

Składniki:
– 200 g pęczaku jęczmiennego
– 2 łyżki masła (najlepiej sklarowanego)
Pęczak (pęczotto) z podgrzybkami– 1 szalotka
– 1 ząbek czosnku
– 2 duże garście świeżych podgrzybków
– ok. 3/4 litra bulionu warzywnego
– 75 ml białego wytrawnego wina
– sól
– pieprz
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 4 łyżki startego pecorino, grana padano lub koziego twardego sera
Przygotowanie:
Kasze przepłukać pod bieżącą wodą. Szalotkę i czosnek obrać i drobno posiekać. Grzyby oczyścić i pokroić w większe kawałki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Dodać połowę szalotki i zeszklić. Dodać grzyby i smażyć na średnim ogniu przez ok. 5-7 minut, aż się zrumienią. Przełożyć do miseczki. Na patelnię dodać pozostałe masło, szalotkę i czosnek, zeszklić. Dodać kaszę i smażyć, mieszając, przez ok. 3 minuty. Podlać winem, zwiększyć ogień i gotować, mieszając, aż wino odparuje. Dodać 1 szklankę bulionu i gotować na średnim ogniu, aż kasza wchłonie płyn. Gotować pęczak, uzupełniając bulion, przez ok. 15 minut, aż będzie prawie al dente. Doprawić solą i pieprzem, dodać grzyby i gotować jeszcze 3 minuty, mieszając. Dodać ser i pietruszkę, natychmiast podawać.
Za: http://mintaeats.com/

Kaszotto z gryczanej z boczniakami i serem Lazur

Składniki:
– 200 g kaszy gryczanej
Kaszotto z kurczakiem– 250 g boczniaków
– sól i świeżo mielony pieprz
– niewielka cebula
– 100 g serka mascarpone
– 100 g sera Lazur, np.błękitnego
– 2 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, odsączyć. Na rozgrzanym oleju podsmażyć boczniaki, aż zaczną się robić złociste, zdjąć z patelni i odłożyć na bok, na patelnię wrzucić drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodać kaszę, wymieszać z serkiem mascarpone i serem Lazur, dusić na małym ogniu krótką chwilę, aż ser się rozpuści. Podawać od razu posypaną podsmażonymi boczniakami.
Za: http://www.zdrowenienudne.pl/

Kaszotto z kurczakiem

Składniki:
– 1 cebula
– 200 g  kaszy pęczak
– 1 puszka ciecierzycy
Kaszotto z kurczakiem– 1 puszka krojonych pomidorów
– do smaku garam masala
– do smaku ostra papryka
– do smaku sól i pieprz
– 2 udka z kurczaka
– 2 podudzia z kurczaka
– do smażenia oliwa z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– 4 łyżki jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek. Kurczaka ponacinać, przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i przyprawą garam masala. Obtoczone w przyprawach części kurczaka podsmażyć na patelni. Dodać pomidory z puszki. Dusić całość przez około 30 minut. Dodać odsączoną ciecierzycę. Dusić całość około 10 minut. Podlać wodą i dodać kaszę pęczak. Gotować całość, aż kasza będzie miękka. Jeśli będzie potrzeba dolać wody. Całość przyprawić do smaku przyprawami. Podawać z łyżką jogurtu greckiego.
Za: http://kulinarni.pl/

Kaszotto gryczane na słodko

Kaszotto gryczane na słodkoSkładniki:
– 200 g kaszy gryczanej firmy Kupiec
– 500 ml mleka
– 2 goździki
– 1 kawałek kory cynamonu
– 2 torebki kardamonu
– 150 g bakalii: suszonych śliwek, rodzynek, orzechów
– 2-3 łyżki miodu
– 0,5 łyżeczki octu balsamicznego
– 4 kwaśne jabłka
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w mleku z dodatkiem goździków, kory cynamonu i kardamonu. Pod koniec gotowania dodać bakalie. Miód wymieszać z octem balsamicznym. Dodać do kaszy i wymieszać. W Czasie kiedy kasza będzie się gotować upiec jabłka w piekarniku. Kaszę podawać z pieczonymi jabłkami.
Za: http://www.zdrowenienudne.pl/

Orzotto (pęczotto) z kurkami

Składniki:
– 1 szklanka pęczaku
– 2 szklanki gorącego wywaru jarzynowego
– 100 g dojrzewającego żółtego sera – ja użyłam Cheddar
Orzotto (pęczotto) z kurkami– 1 szklanka kurek
– 2 łodygi młodego selera naciowego
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– kilka liści świeżego lubczyku
– 3 łyżki masła
– 2 łyżki oliwy
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Kurki dokładnie oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Łodygi selera pokroić w plasterki. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać masło z oliwą i wrzucić cebulę, czosnek i posiekane listki lubczyku. Chwilę przesmażać mieszając, a następnie wrzucić plasterki selera i dosypać pęczak. Mieszać aby tłuszcz pokrył ziarna. Kontynuować smażenie, aż cebula się zeszkli (około 5 minut). Do usmażonych warzyw z kaszą powoli wlewać gorący wywar jarzynowy. Jak pęczak wchłonie jedną porcję wywaru to dolać następną ciągle mieszając. Gdy zużyjemy połowę wywaru wtedy dorzucić kurki i kontynuować gotowanie aż kasza wchłonie cały wywar. Ser zetrzeć na tarce i 1/2 wrzucić do orzotto, a resztę zachować do posypania po wierzchu. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Za: http://www.okuchnia.pl/

Kaszotto jaglane na ostro

Składniki:
– 150 g kaszy jaglanej firmy Kupiec
– oliwa z oliwek
Kaszotto jaglane na ostro– 2 łyżki ostrej pasty z papryki
– 1 łyżeczka ziaren kuminu
– 1 łyżeczka ziaren kolendry
– 2 czerwone cebule
– 2 filety z piersi kurczaka
– 300 g dyni o twardym miąższu
– 2 puszki krojonych pomidorów
– skórka i sok z cytryny
– sól i pieprz
– natka kolendry
Przygotowanie:
Kasze jaglaną przelać gorącą wodą, następnie ugotować na pół twardo. W tym czasie podsmażyć na oliwie z oliwek pastę z papryki, roztarte w moździerzu przyprawy i drobno posiekaną cebulą. Smażyć całość około 10 minut. Dodać pokrojone w kawałki piersi z kurczaka. Podsmażyć kolejne 5-10 minut. Dodać pokrojoną w kostkę dynię. Dusić całość 10 minut. Dodać pomidory z puszki, skórkę i sok z cytryny. Zalać 500 ml wody. Gotować wszystko kolejne 15 minut. Dodać podgotowaną kaszę jaglaną. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować aż kasza będzie miękka. Przed podaniem posypać całość posiekaną natką kolendry.
Za: http://www.zdrowenienudne.pl/

Pęczotto z grzybami

Składniki:
– 10 g suszonych grzybów
– 1 biała cebula
Pęczotto z grzybami– 2 łyżki oleju rzepakowego
– sól, pieprz
– 100 g pęczaku
– 50 ml wytrawnego białego wina
– 100 g dobrego wiejskiego masła
– 1/2 l wody w której moczyły się grzyby
– 20 g miękkiego koziego twarożku
Przygotowanie:
Namoczyć grzyby w 1/2 l wody. Następnego dnia odcedzić je i pokroić, a wodę z moczenia zagotować. Posiekać cebulę, zeszklić ją na złoty kolor na oleju. Posolić i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dodać pęczak, smażyć 2 minuty, mieszając, tak aby ziarenka pokryły się tłuszczem. Wlać wino, zagotować, dodać masło i dokładnie wymieszać. Gdy wino odparuje, wlać pierwszą porcję grzybowego wywaru (tyle, aby kasza była ledwo przykryta). Gotować na małym ogniu, mieszając, aż pęczak wchłonie wywar. Wtedy dodać trochę osączonych i pokrojonych grzybów, wlać kolejną porcję wywaru i dalej gotować na małym ogniu, mieszając, aż kasza znowu wchłonie płyn. Czynności powtarzać do czasu, aż nie będzie już wywaru i grzybów, a ziarenka pęczaku zrobią się miękkie. Wtedy dodać kozi ser i bardzo dokładnie wymieszać.
http://zielonagora.gazeta.pl/

Jęczmienne kaszotto z bazylią i cytryną

Składniki:
– 2 łyżki oliwy
– 2 spore cebule
Jęczmienne kaszotto z bazylią i cytryną– 1,5 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
– 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
– 3 szklanki bulionu drobiowego
– 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
– 1/3 szklanki startego parmezanu
– 2 łyżki pokrojonej w paseczki bazylii
– 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
– 1/4 szklanki śmietanki 36%
– sok z 1 cytryny
– sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę w rondlu o grubym dnie. Zeszklić posiekaną cebulę, wsypać kaszę, smażyć, mieszając, aż ziarenka pokryją się tłuszczem – około 2 minut. Wlać wino, gotować, mieszając, aż kasza je wchłonie. Wlać – porcjami, po małej chochelce na raz – gorący bulion, mieszając. Gdy zużyjemy cały bulion, a kasza się zagotuje, przykryć rondel i pozostawić go na malutkim ogniu na 8-10 minut. W tym czasie krótko obgotować groszek w osolonej wodzie – powinien pozostać jędrny. Gdy kasza wciągnie cały bulion i zrobi się miękka (jeśli nie jest, trzeba pogotować jeszcze trochę), zdjąć rondel z ognia, wsypać groszek, parmezan, bazylię i skórkę z cytryny. Wlać śmietankę i sok cytrynowy, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu.
Za: http://zielonagora.gazeta.pl/

Jaglotto z dynią, kozim serem i porami

Składniki:
– 150 g dyni
– oliwa
jaglotto z dynią, kozim serem i porami– sól, pieprz
– 1 por
– 1 duża szalotka
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 łyżeczki suszonej szałwii
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
– 3 szklanki bulionu warzywnego
– 3 łyżki drobno pokrojonego sera korycińskiego (naturalnego lub z czosnkiem)
– 1/3 szklanki startego sera bursztyn (lub parmezanu)
– 1/4 szklanki posiekanej kolendry
– 1/4 szklanki orzeszków piniowych lub pokrojonych w słupki migdałów
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220°C. Na wyściełanej pergaminem blasze ułożyć obraną, pozbawioną pestek i pokrojoną dynię, skropić ją oliwą, posolić, posypać pieprzem. Piec, aż będzie zupełnie miękka – około 20 minut. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić posiekane szalotkę i pora przez 4-5 minut na małym ogniu. Dodać rozgnieciony czosnek i szałwię, smażyć jeszcze 2 minuty, wsypać kaszę. Smażyć, mieszając, przez 3-4 minuty, aż kasza pokryje się tłuszczem i lekko podpraży. Wtedy wlać wino i gotować, mieszając, aż kasza je wchłonie. Wlać bulion, wymieszać, zmniejszyć ogień do minimum. Przykryć i gotować 20-30 minut, od czasu do czasu zdejmując pokrywkę i mieszając. Gotowa kasza powinna być miękka, ale jędrna, i wchłonąć prawie cały bulion. Wtedy dodać upieczone kawałki dyni oraz oba rodzaje sera. Mieszać, aby nasze jaglotto zrobiło się przyjemnie kremowe. Dodać kolendrę i orzeszki lub migdały, jeszcze raz delikatnie wymieszać, posolić i przyprawić pieprzem do smaku. Przed podaniem skropić oliwą. Za: http://zielonagora.gazeta.pl/

Kasza jaglana z pieczarkami i sosem jogurtowo- sezamowym

Składniki:
– 100 g kaszy jaglanej firmy Kupiec
– 50 g płatków migdałów
– 12 pieczarek
– 1 cebula
Kasza jaglana z pieczarkami i sosem jogurtowo- sezamowym– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka kuminu
– 0,5 łyżeczki cynamonu
– 0,25 łyżeczki kurkumy
– 4 łyżki oliwy
– 200 ml wody
– sól, czarny pieprz
Sos:
– 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
– 2 łyżki soku z cytryny
– 4 łyżki uprażonych ziaren sezamu
– biały pieprz
– sól
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać połowę oliwy, włożyć umyte i osuszone pieczarki kapeluszem do dołu, posypać solą i pieprzem. Smażyć około 10 minut, bez przewracania. Po tym czasie zmniejszyć ogień i przykryć patelnię. Dusić następne 10 minut. Na drugiej patelni lub w garnku rozgrzać pozostałą oliwę i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, smażyć około 1 minuty i dodać przyprawy i migdały i smażyć wszystko około 2 minut. Dodać kaszę jaglaną i chwilę prażyć. Dolać wodę, lekko posolić, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Składniki na sos wymieszać, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem i odstawić do lodówki. Podawać kaszę z pieczarkami, polane sosem jogurtowym.
Za: http://www.zdrowenienudne.pl/

Jasne gryczotto ze szpinakiem, pieczarkami i mlekiem kokosowym

Składniki:
– 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
– 1 cebula
Jasne kaszotto– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego (np. z Góry św. Wawrzyńca)
– 300 g pieczarek
– 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
– 2 łyżki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
– skórka otarta z 1/2 cytryny
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 400 g świeżych liści szpinaku
– 2 cebulki dymki
– 2 łyżki zmielonych orzeszków piniowych
– sól
– 1/3 szklanki mleka kokosowego
Przygotowanie:
Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Posiekane cebulę i czosnek zeszklić na oliwie lub oleju. Wrzucić pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki, usmażyć razem przez chwilę. Wsypać osączone ziarenka kaszy, smażyć, mieszając, aż pokryją się tłuszczem. Wlać szklankę bulionu, dodać sok i skórkę z cytryny oraz ocet jabłkowy, wymieszać, gotować na malutkim ogniu, aż kasza wchłonie płyn. Wtedy wlać drugą szklankę bulionu i gotować dalej, mieszając od czasu do czasu, aż ziarenka zmiękną. Połączyć ze szpinakiem i posiekaną dymką, dodać orzechy, dosolić do smaku. Wlać mleko kokosowe, delikatnie wymieszać, aby nie porozgniatać kaszy, i gotować jeszcze przez 3-4 minuty.
Za: http://zielonagora.gazeta.pl/

Pęczotto z burakami i kozim serem

Składniki:
– 200 g kaszy jęczmiennej pęczak
Pęczotto z burakami i kozim serem– 2 małe buraki, pokrojone w kostkę 0,5 cm
– 1 cebula, drobno pokrojona
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– oliwa z oliwek
– 500 ml bulionu warzywnego
– 2 łyżki serka mascarpone
– 100 g sera koziego
– gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
Buraki przełożyć do rondelka, zalać małą ilością wody i ugotować do miękkości. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać pęczak i smażyć całość kilka minut. Podlać chochlą bulionu, zmniejszyć gaz i gotować bez przykrycia aż płyn wyparuje, następnie dolać kolejną chochlę bulionu. Gotować w ten sposób kaszę aż będzie miękka. Pod koniec dodać mascarpone, listki rozmarynu i buraki. Wymieszać i podgrzać jeszcze przez chwilę całość. Podawać z pokruszonym na wierzchu kozim serem.
Za: http://www.zdrowenienudne.pl/

Gryczotto z orzechami włoskimi i tymiankiem

Składniki:
– 1 szklanka palonej kaszy gryczanej
Gryczotto z orzechami włoskimi i tymiankiem– 1 duże jajko
– sól, pieprz
– 100 g grubo pokrojonych orzechów włoskich
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki oliwy (a jeszcze lepiej oleju lnianego lub rydzowego)
– 1 cebula
– 2 łyżeczki posiekanego tymianku
– 3 łyżki grubo pokrojonej natki
Przygotowanie:
Kaszę zatrzeć lekko ubitym jajkiem, wsypać do rozgrzanego rondla o grubym dnie i prażyć chwilkę (wystarczą 2 minuty), aż kasza zacznie ładnie pachnieć, a ziarenka oddzielą się od siebie. Wtedy wlać 2 szklanki wrzącej wody, dodać 1/2 łyżeczki soli i sporą szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Przykryć i gotować na małym ogniu, aż kasza zmięknie i wchłonie prawie całą wodę (12-15 minut). Zdjąć z ognia, zawinąć w koc albo gruby ręcznik i odstawić na 10-20 minut. W tym czasie podsmażyć orzechy na połowie masła, przez 5 minut, mieszając. Przesypać je do miski. W rondlu rozgrzać pozostałe masło z oliwą lub olejem i na malutkim ogniu przez 10 minut zeszklić posiekaną cebulę wymieszaną z tymiankiem. Dodać kaszę, orzechy włoskie i natkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do tego gryczotta można podać kawałeczki wędzonej ryby, np. pstrąga lub troci. Za: http://zielonagora.gazeta.pl/

 

 

zobacz również:

Dania z pstrąga: różne smaczne i oryginalne przepisy

Szpinak – różne dania i przepisy ze szpinakiem

Pomysłowe dania na piersi z kurczaka – przepisy

Sałatki z buraków: dużo przepisów