Szpinak – różne dania i przepisy ze szpinakiem
Jako pierwsi szpinak odkryli Persowie w VI w. To właśnie dzięki nim to wartościowe warzywo pojawiło się w Europie. Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Swoje właściwości lecznicze szpinak zawdzięcza beta-karotenowi, witaminie C oraz luteinie – znanym przeciwutleniaczom, które są w nim zawarte oraz dzięki obecności potasu, żelaza i kwasu foliowego.
Świeży szpinak stał się ostatnio bardzo modnym i wręcz eleganckim dodatkiem do potraw. Szczególnie chętnie sięgają po niego osoby, które chcą jak najlepiej dbać o swoje zdrowie. Szpinak świetnie sprawdza się pod każda postacią, zarówno w sałatkach, kanapkach, przekąskach, daniach głównych, jak i deserach. Fantastycznym dodatkiem są również świeże, surowe liście szpinaku, które szczególnie sprawdzają się w sałatkach. Są chrupkie, a przy tym bardziej wyraziste w smaku niż np. sałata. Przed podaniem wystarczy je jedynie doprawić sosem na bazie oliwy z oliwek czy oleju, z dodatkiem soku z cytryny i odrobiną czosnku lub Waszymi ulubionymi dodatkami.
Chleb drożdżowy ze szpinakiem
Składniki:
-600 g mąki chlebowej typ 720 + ok. 100 g do podsypania
-7 g suszonych drożdży instant
-350 ml letniej wody
-1 łyżka oleju
-około 120 g świeżego szpinaku
-2 ząbki czosnku
-łyżeczka soli
-2 łyżeczki cukru
Wykonanie
Szpinak opłukać, osuszyć i zmielić razem z czosnkiem na gładko. Odcisnąć nadmiar wody. Mąkę połączyć z drożdżami, solą i cukrem. Stopniowo dodawać wodę z olejem i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na dwie części 1/3 i 2/3. W mniejszą część wrobić szpinak, w razie potrzeby podsypując mąkę. Obie uformować w kule, owinąć ściereczkami i odstawić do wyrastania na 1,5 godziny. Po tym czasie białą część ciasta rozwałkować na prostokąt którego jeden z boków będzie długości formy w której upieczemy chleb – u mnie forma miała 30×15 cm a ciasto rozwałkowałam na wielkość 30x38cm. Zieloną część ciasta rozwałkować w podobnym rozmiarze, ok. 28×34. Ułożyć ją na białym placku tak by przy jednym z boków zostawić trochę wolnego miejsca. Ciasto zwinąć jak roladę od strony zapasu i włożyć do wyścielonej papierem formy. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec kolejne 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb z formy, ściągnąć papier i dopiekać na kratce jeszcze 10 minut. Można sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczony. Studzić na kratce.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Koszyczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Składniki:
-ciasto francuskie
-szpinak mrożony
-łyżka masła
-1/2 sera camembert (ja dałam z pieprzem)
-ser żółty ( 3 plasterki pokrojone w kosteczkę)
-sezam
-pieprz
-sól
Wykonanie
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, wkładamy do foremek na muffinki i pieczemy zgodnie z zapisem na opakowaniu. W tym czasie dusimy szpinak na maśle ok 7 minut, dodajemy sery. Gdy się lekko roztopią przyprawiamy, na koniec dodajemy sezam. Gdy nasza masa wystygnie, nadziewamy nasze koszyczki.
Koktajl ze szpinakiem
Składniki na 2 porcje:
-2 banany
-2 pomarańcze
-dwie duże garście szpinaku
-ewentualnie woda
Wykonanie
Banany obrać i pokroić w plastry. Pomarańcze obrać i rozdrobnić, nie usuwać błon. Szpinak umyć i osuszyć. Odłożyć kilka liści szpinaku, oraz plasterki banana do dekoracji – skropić je sokiem z pomarańczy. Resztę składników zmiksować na gładko, można go rozrzedzić wodą. Rozlać do szklanek, udekorować plasterkami banana i listkami szpinaku. Podawać.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Sałatka z brzoskwiniami i kozim serem
Składniki:
-po garści rukoli, szpinaku i roszponki,
-3 brzoskwinie,
-2 dymki,
-2 gałązki lawendy,
-4 gałązki tymianku,
-kilka listków bazylii,
-100 g koziego sera,
-2 duże pomidory,
-olej w saszetce z pomidorami, czosnkiem i bazylią Kujawski.
Wykonanie
Rukolę, szpinak, bazylię i roszponkę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzu. Pomidory pokroić w dużą kostkę, rozłożyć na liściach. Dymki oczyścić i drobno posiekać. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Wymieszać. Listki lawendy i tymianku zdjąć z gałązek, dodać do sałatki. Skropić sosem. Kozi ser zapiekać w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut w temp. 200st. Ułożyć na sałatce. Od razu podawać.
Sałatka ze szpinakiem, kozim serem i grillowaną papryką
Składniki na 2 porcje:
-4 łyżki zielonej soczewicy
-papryka czerwona
-180 g koziego sera
-2 duże garście szpinaku
-sok z cytryny – ok. 5 łyżek
-6 łyżek oliwy z oliwek – doskonale sprawdzi się tu i podkreśli smak olej lniany
-sól, pieprz, mały ząbek czosnku, cukier
Wykonanie
Sok z cytryny i oliwę wlać do miseczki i mieszać do połączenia. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i bardzo drobno pokrojonym czosnkiem. Odstawić. Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić. Paprykę pokroić na nieduże kawałki i grillować (lub piec) aż skórka mocno się spiecze i pokryje bąblami. Gorącą zawinąć na kilka minut w folię aluminiową, następnie obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Szpinak umyć i osuszyć, rozłożyć na talerze, dodać pokrojony w kosteczkę ser, paprykę i soczewicę. Skropić przygotowanym dressingiem. Lekko zamieszać i podawać.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Roladki z grillowanej cukinii
Składniki:
-mała cukinia,
-50g koziego sera,
-1/2 pęczka bazylii,
-2 łyżki mrożonego szpinaku lub 50g świeżego,
-sól morska,
-pieprz czarny świeżo mielony,
-łyżka natki pietruszki,
-2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie
Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w długie, cienkie plastry. Grillować ok. 4 min z każdej strony. Ser kozi pokruszyć, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny, dokładnie utrzeć. Rozkładać po trosze sera na plastrach cukinii. Następnie ułożyć trochę odciśniętego szpinaku oraz listki bazylii. Oprószyć dolą i pieprzem, zrolować. Podawać np. na liściach rukoli.
Tarta ze szpinakiem
Ciasto:
-1,5 szklanki mąki krupczatki
-1 jajko
-150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
-1/2 łyżeczki soli
Szpinak:
-500 g szpinaku
-2 średnie cebule
-3 ząbki czosnku
-1 czubata łyżka masła
-1 łyżka oleju
Masa jajeczna:
-4 jajka
-100 g sera gouda
-50 g sera Pecorino
-30 g sera gorgonzola
-150 g kwaśnej śmietany 18%
-sól i pieprz
-suszony czosnek do smaku
Forma do tart 31 cm
Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Układamy je między dwoma arkuszami pergaminu i wałkujemy tak żeby dopasować je do wielkości formy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki, dociskając do dna i boków, nadmiar ścinamy nożykiem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmujemy przykrywamy pergaminem i wysypujemy równomiernie obciążenie (ryż, fasola, groch). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut, następnie wyjmujemy, zdejmujemy pergamin i pieczemy jeszcze 10-15 minut do lekkiego zbrązowienia spodu tarty.
Szpinak:
Szpinak myjemy, urywamy grube łodygi, wkładamy do sita żeby ociekł z wody. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy ją na wcześniej rozgrzane masło i olej. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy partiami szpinak (cały od razu nam się nie zmieści). Dusimy na małym ogniu do odparowania soku, dodajemy sól, pieprz i drobno pokrojony czosnek. Studzimy.
Masa jajeczna:
W misce mieszamy jajka, śmietanę, drobno starte sery i szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i jeśli lubimy mocno czosnkowy smak dodajmy jeszcze odrobinę sproszkowanego czosnku. Wylewamy na wcześniej upieczony spód i wkładamy do piekarnika na 25 minut.
Autor: http://olainthekitchen.blogspot.com/
Naleśniki ze szpinakiem
Składniki:
-1/2 kg mrożonego szpinaku
-mała cebula
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki masła
-1/2 opakowania sera feta
-żółtko z jednego jaja
-150 dag żółtego sera
-sól, pieprz
-gałka muszkatałowa
-100 g pomidorków cherry
-kolorowy pieprz ziarnisty
Wykonanie
Rozmrozić szpinak, osącz z wody. Cebulkę i czosnek posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj szpinak, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz gałka muszkatołową, wymieszaj i przestudź.
Przestudzony szpinak z cebulą połącz z żółtkiem, posiekanym serem feta i 3/4 startego żółtego sera. Dopraw do smaku sola i pieprzem, wymieszaj.
Gotowym farszem smaruj cienko naleśniki, zwijaj w ciasne ruloniki. Układaj w żaroodpornym naczyniu, posyp resztą żółtego sera. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C, zapiekaj naleśniki około 10 minut. Podawaj z pomidorkami cherry, oprósz je kolorowym pieprzem.
Tortilla ze szpinakiem i fetą
Składniki:
-3 jaja
-2 łyżki jogurtu greckiego
-2-3 ziemniaki*
-pół małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
-2 drobno posiekane ząbki czosnku
-80g sera feta pokrojonego w kostkę
-100g szpinaku
-1/3 szklanki tartego żółtego sera
-3 łyżki oleju lub masła
-sól (pamiętajcie, że feta jest już słona), pieprz
-pęczek szczypioru do podania
Wykonanie
Na patelni o średnicy 18cm rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę oraz ziemniaki. Podsmażyć na złoty kolor i zdjąć z ognia. Na patelnię wrzucić szpinak oraz czosnek, krótko podgrzewać, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodać do ziemniaków z cebulą.
W misce roztrzepać jajka z jogurtem, dodać fetę oraz podsmażone warzywa. Ja do masy jajecznej dodałam także garść startego sera żółtego. Doprawić solą i pieprzem.
Patelnię dobrze rozgrzać z pozostałym na nim tłuszczem i wylać na nią masę jajeczną. Zmniejszyć płomień, przykryć pokrywką i smażyć ok. 7-8 minut, aż ładnie się zrumieni od spodu.
Po 8 minutach zsunąć tortillę na talerz, patelnię przesmarować ręcznikiem zwilżonym w oleju i nakrywając nią talerz z omletem odwrócić ją do góry dnem. Z wierzchu posypać startym serem, przykryć pokrywką i dosmażać ok. 2 minut.
Podawać z dużą ilością szczypiorku.
*można użyć zarówno surowych, jak i gotowanych ziemniaków. Tylko należy pamiętać, że te pierwsze podsmażamy dłużej i jeszcze bez cebuli.
Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/
Naleśniki ze szpinakiem i łososiem
Składniki na 6-8 sztuk:
-100 g mąki pszennej
-2 jajka
-300 ml mleka
-1 łyżka oleju słonecznikowego
-szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Ciasto odstawić na 0,5 godziny (nie jest to konieczne). Naleśniki smażyć na złoty kolor, na lekko naoliwionej patelni.
Składniki na farsz (6 sztuk):
-600 g świeżego szpinaku
-ok. 100 g sera feta
-150 g wędzonego łososia w plasterkach
-3 ząbki czosnku
-1 łyżka masła
-sól, pieprz
Szpinak umyć, osuszyć. Czosnek obrać i drobno pokroić. Na maśle podsmażyć czosnek, dodać szpinak i dusić na małym ogniu przez kilka minut, aż woda odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Fetę pokroić w plastry. Na naleśniku rozłożyć szpinak. Na to położyć po plasterku fety i łososia. Naleśnik złożyć w kopertę. Powtórzyć to samo z pozostałymi. Gotowe naleśniki ułożyć w naoliwionym naczyniu żaroodpornym, posmarować masłem i zapiec ok. 30 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem
Składniki:
-350 g spaghetti (lub innego ulubionego makaronu)
-300 g pieczarek
-3 łyżki oliwy z oliwek
-gruby plasterek masła
-400 g gotowanego lub upieczonego kurczaka
-250 ml białego wina
-450 ml śmietanki 30 %
-200 g szpinaku
-190 g startego parmezanu
Wykonanie
Ugotuj makaron w dobrze osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 st. Pieczarki pokrój w ćwiartki, a na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło. Wrzuć pieczarki i podsmaż do ładnego zarumienienia. Dodaj kurczaka pokrojonego na spore kawałki i wlej wino. Doprowadź je do wrzenia i gotuj przez chwilę zdrapując z dna patelni przysmażone kawałki. Następnie wlej śmietankę, doprowadź całość ponownie do wrzenia i zdejmij patelnię z ognia. Teraz umyj szpinak i jeszcze mokry umieść na patelni ze szczelną przykrywką. Podgrzewaj go przez 1-2 minuty do zwiędnięcia, następnie zdejmij z ognia, odciśnij z niego nadmiar wody i z grubsza posiekaj. Umieść makaron, sos z grzybami i kurczakiem i szpinak w dużej misce, po czym wmieszaj dwie trzecie parmezanu i dopraw solą i pieprzem. Przełóż całość do dużego naczynia do zapiekania i posyp resztą parmezanu. Piecz przez ok. 35 minut, do ładnego zarumienienia.
Spaghetti ze szpinakiem i czosnkiem
Składniki:
-500g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
-500g świeżego szpinaku
-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
-4 drobno pokrojone ząbki czosnku
-2 łyżki stołowe czerwonego octu winnego
-Garść orzechów pinii
-50g parmezanu (połowę zetrzyj na małych oczkach, a połowę na dużych)
-Płatki chilli
-Jogurt naturalny
Wykonanie
Ugotuj makaron w osolonej wodzie. W międzyczasie zagotuj czajnik wody i przełóż szpinak do durszlaka. Polewaj szpinak wrzącą wodą aż zmniejszy swoją objętość i ściemnieje. Możesz potrzebować nawet dwóch czajników wody. Następnie wypłucz szpinak w zimnej wodzie i odsącz jej nadmiar zgniatając go w rękach. Poszatkuj sporządzony w ten sposób szpinak i odłóż na bok. Rozgrzej oliwę na małym ogniu i dodaj drobno pokrojony czosnek. Smaż go do momentu, w którym się przyrumieni, wtedy dodaj ocet winny. Gotuj wszystko przez 1 minutę, później zdejmij z kuchenki. Kiedy twój makaron będzie już gotowy odcedź go i przełóż do dużej miski. Wymieszaj go z czosnkową oliwą, szpinakiem, orzechami pinii i startym na dużych oczkach parmezanem. Całość polej jogurtem naturalnym i podawaj w miseczkach, przyprószoną parmezanem i posypaną płatkami chilli.
Penne ze szpinakiem
Składniki:
-1 op. mrożonego szpinaku (ok. 450g)
-1 op. makaronu, u mnie penne ok. 400g
-3 ząbki czosnku
-ser feta pokrojony w kostce
-śmietana 18% (u mnie jogurt naturalny wymieszany z łyżką śmietany)
-oliwa
-sól, pieprz
Wykonanie
Na niewielkiej ilości oleju podgrzewać szpinak (do odmarznięcia), aż woda trochę odparuje. Dodać fetę (wg upodobań – u mnie niecała kostka) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem, gotować na lekkim ogniu do czasu rozpuszczenia fety. Na końcu dodać śmietankę – tyle, aby powstał gęsty sos (u mnie 3 łyżki). Zagotować. Dodać ugotowany makaron, wymieszać. Podawać gorące.
Autor: http://kuchcikola.blogspot.com/
Cannelloni nadziewane cukinią, szpinakiem i ricottą
Składniki:
-10rurek makaronu cannelloni,
-cukinia,
-250g ricotty,
-jajko,
-100g parmezanu,
-3 łyżki mrożonego szpinaku,
-szczypta gałki muszkatołowej,
-sól, pieprz,
-2 łyżki oleju rzepakowego.
Wykonanie
Makaron gotować 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzić. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie dusić ok. 5 minut na łyżce oleju. Ostudzić. Dodać ricottę, rozkłócone jajko, odciśnięty szpinak oraz starty na drobnych oczkach parmezan. Doprawić do smaku gałką muszkatołową oraz świeżo zmieloną solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Farszem nadziewać makaron i układać w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym pozostałą łyżką oleju. Piec ok. 15min w temp. 180st.
Rybne roladki ze szpinakiem
Składniki:
– 1 szalotka
– łyżka masła
– 150 gram szpinaku
– łyżka śmietanki kremówki
– 2 łyżki startego żółtego sera
– 3 pomarańcze
– marchewka
– 6 filetów soli
– natka pietruszki
– sól
– pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie
Szalotkę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Dodać szpinak, ser, śmietankę, doprawić do smaku. Chwilkę pogotować na małym ogniu i przestudzić. Pomarańcze obrać, z jednej wycisnąć sok, dwie podzielić na cząstki – odłożyć. Na filety rybne wycisnąć nieco soku pomarańczowego, oprószyć solą. Marchew obrać, pokroić wzdłuż na cienkie plastry długości 6 cm. Na filetach rozsmarować nadzienie szpinakowe, zrolować, spiąć wykałaczkami, zawinąć w folię aluminiową – w folii zrobić małe dziurki. Na folii ułożyć plastry marchwi i cząstki pomarańczy, polać pozostałym sokiem z pomarańczy. Roladki zapiekać około 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Na talerzach rozłożyć marchewki, pomarańcze, pośrodku roladki, udekorować natką itp
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Składniki:
– 35 dag mąki
– jajko
– 125 ml wody lub mleka
– łyżeczka oliwy lub masła
– sól
Farsz:
-25 dag szpinaku,
-25 dag sera feta,
-masło,
-4 ząbki czosnku,
-sól, pieprz,
-starty parmezan
Wykonanie
Na maśle przesmażyć szpinak do odparowania płynu, dodać zgnieciony czosnek i pieprz. Ostudzić. Do szpinaku dodać rozdrobniony ser. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić elastyczne ciasto. Szczelnie przykryć i odstawić na mniej więcej godzinę. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto, wyciąć kółka, ulepić pierogi, nakładając na środek każdego krążka porcję farszu i zlepiając boki ciasta. Ugotować porcjami w lekko osolonej wodzie.
Pstrąg faszerowany szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki na 2 osoby.:
-2 świeże wypatroszone pstrągi
-150 g świeżego szpinaku (lub mrożonego w liściach)
-3 ząbki czosnku
-6 suszonych pomidorów
-20 g pora
-sól, czarny pieprz
-olej ryżowy
-sok z cytryny
Wykonanie
Pstrągi płuczemy, osuszamy, posypujemy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki na około godzinę. W tym czasie kroimy pora i szklimy go wraz z czosnkiem na oleju ryżowym. Dodajemy umyty (lub rozmrożony) szpinak i dusimy całość przez chwilę, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy suszone i pokrojone w kostkę pomidory , doprawiamy całość solą i pieprzem. Wyjęte z lodówki ryby nadziewamy farszem szpinakowym, wedle uznania możemy też natrzeć pstrągi ulubionymi ziołami, np. tymiankiem, rozmarynem oraz posypać kolorowym pieprzem. Ryby pieczemy w rozgrzanym piekarniku lub grillujemy na specjalnie przeznaczonej do tego patelni przez ok. 15-20 minut. Pstrągi podajemy skropione sokiem z cytryny w towarzystwie złocistych ziemniaczków i pożywnej surówki ze świeżych warzyw. Smaczny sposób na lekki obiad.
Piersi kurczaka ze szpinakiem
Składniki:
– 400 g piersi z kurczaka,
– 100 g serka topionego o smaku śmietankowym,
– 1 Bulionetka do duszonego kurczaka Knorr,
– 2 ząbki czosnku,
– 450 g mrożonego szpinaku,
– 1 cebula,
– 200 g śmietany.
Wykonanie
Mięso pokrój w kostkę i podsmaż. Wlej śmietanę i dodaj Bulionetkę Knorr, by danie nabrało głębokiego smaku. Dodaj szpinak, czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z daniem. Do sosu dodawaj po trochę serka topionego. Zmieszaj i serwuj z ulubionym makaronem.
Kurczak ze szpinakiem, cukinią i porem w śmietanie
Składniki na 6 porcji:
-ugotowany podwójny fileta z kurczaka (około 1/2)
-1 ugotowana marchewka
-1 cukinia
-100 g szpinaku
-1/3 pora
-2 łyżki oliwy
-cebula
-przyprawa do dań Kucharek
-pieprz kolorowy świeżo mielony
-koperek
-300 g śmietany
Wykonanie
Cebulę i por kroimy w prążki. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, smażymy, pod koniec smażenia dodajemy por i jeszcze chwilę smażymy. Następnie dodajemy liście szpinaku i mieszamy aż ściemnieją. Cukinię kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z cebulą i szpinakiem, dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut (od czasu do czasu mieszając). Filet z kurczaka i marchewkę kroimy w kostkę. Do podduszonej cukinii dodajemy filet, marchewkę, wlewamy śmietanę, przyprawiamy i razem dusimy jeszcze 10 minut.
Kurczak z pomarańczami i ze szpinakiem
Składniki:
-4 duże pomarańcze
-1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego z ryżu i miodu
-1 i 1/4 łyżeczki soli i pieprzu
-4 piersi z kurczaka, bez skóry
-1 mała czerwona cebula, pokrojona na półplasterki
-1 worek szpinaku
-2 łyżki migdałów w plasterkach
-tosty
Przygotowanie:
Wycisnąć sok z 1 pomarańczy (powinno być ½ szklanki). Wymieszać sok pomarańczowy, 3 łyżki oleju, 2 octu, miodu, sól i pieprz w małej misce. Odłożyć 4 łyżki. Przelać marynatę do dużego worka ziptop. Dodać kurczaka i marynować obracając, w temperaturze pokojowej przez 15 min. lub w lodówce przez 2 godz. Obrać pozostałe pomarańcze, podzielić na cząstki. Kurczaka wyjąć z marynaty i grillować 4 do 5 min. z każdej strony. Przełożyć na talerz i przykryć. Pozostały olej rozgrzać w patelni. Podsmażyć cebulę (ok. 1 min.), dodać odłożoną marynatę i gotować ok. 1 min. Zdjąć z ognia, dodać cząstki pomarańczy. Szpinak wymieszać w dużej misce z połową mieszanki pomarańczowej. Na szpinaku położyć pierś z kurczaka. Mięso polać pomarańczowym dipem i posypać migdałami.
Ciasto bananowo – szpinakowe
Składniki na formę 28×10 cm + foremki na babeczki:
-250 g obranych bananów
-250 g serka mascarpone
-2 duże garści liści młodego szpinaku (ok.120 g)
-4 jajka
-250 g cukru
-300 ml oleju
-460 g mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-kolorowa posypka do dekoracji
Dodatkowo:
-szklanka cukru pudru + łyżeczka soku z cytryny i odrobina gorącej wody – całość dokładnie wymieszać, tak by powstał dość gęsty lukier. W razie potrzeby dosypać cukru lub dolać gorącej wody.
W jednym pojemniku rozdrobnić blenderem banany, w drugim liście szpinaku. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Stale miksując stopniowo dodawać serek mascarpone. Następnie dodać rozdrobnione banany, cienkim strumieniem olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. 2/3 ciasta przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Do pozostałej 1/3 ciasta dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Część zielonego ciasta przełożyć do foremek na babeczki, a resztę wylać na jasne ciasto i widelcem delikatnie zamieszać gdzieniegdzie obydwa kolory ciasta, tak aby utworzyły się esy floresy. Ciasta piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Ciasto w dużej formie około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka, a babeczki przez 15-20 minut. Upieczone, po 5 minutach wyciągnąć z formy i ostudzić na kratce. Wystudzone babeczki pokruszyć na drobne kawałki. Natomiast ciasto posmarować lukrem i obsypać zielonymi okruszkami i kolorową posypką.
Autor: http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/
zobacz również:
- Wszystkie kulinarne inspiracje
- Dania z ryżu – lekkie i sycące z warzywami
- Ciasta i desery z kaszy manny
- Jak ugotować pyszny rosół? Porady i sprawdzone przepisy