Zeberka w sosie z ziemniakami
Składniki:
1 kg.żeberek wieprzowych
1 kg.ziemniaków
2 łyżki masła
3 ugotowane buraki
przyprawa do mięsa
olej
pieprz
sól
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany
mąka do zagęszczenia
Sposób przyrządzenia
Żeberka myjemy i dzielimy na porcje. Olej mieszamy z przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem i nacieramy żeberka. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu podsmażamy na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Przekładamy do rondla i podlewamy gorącą wodą podlej wrzącą wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i ubijamy z masłem. Gdy mięso będzie miękkie zagęszczamy sos mąką wymieszaną ze śmietaną i doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniakami polanymi sosem i startymi na tarce o duzych oczkach buraczkami.