Tureckie placki Gozleme
Składniki
Ciasto:
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki letniej wody
1 czubata łyżka zakwasu na chleb (jak ktoś nie ma, można użyć 9g suszonych drożdży)
około 1/2 kg mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2/3 szklanki letniego mleka
Farsz:
około 400 g szpinaku (ja użyłam mrożony)
80 g sera pleśniowego (tu Lazur)
duży ząbek czosnku (albo 2 mniejsze)
sól, pieprz, chilli mielone, papryka ostra, Garam Masala
Przygotowanie
Szpinak rozmrozić i smażyć doprawiony, solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Gdy jest już usmażony dodać pokruszony ser i podsmażać dopóki ser się nie rozpuści. Wyłączyć patelnię i odstawić do przestygnięcia.
W misce wymieszać wodę z mlekiem, cukrem i solą oraz zakwasem. Mąkę dodawać powoli i delikatnie ugniatać (pilnować aby ciasto było elastycznie, a nie twarde). Odstawić na minimum 30 min ,przykryte ściereczką.
Po tym czasie ciasto podzielić na mniejsze kawałki i rozwałkować na cienkie placki. Na połowie placka rozsmarować cienko szpinak (tak aby brzegi były suche), po czym złożyć go, a brzegi zagnieść ze sobą. Można jeszcze delikatnie rozwałkować. Smażyć na mocno rozgrzanej i suchej patelni.
Po więcej moich przepisów zapraszam na jemy.ekolokalnie.pl