Ziemniaki jak z ogniska

10 września 2013, dodał: ekolokalnie
Artykuł zewnętrzny

Ziemniaki jak z ogniska

Składniki

1 kg ziemniaków
1/2 szklanki mąki żytniej (może być inna ale ważne aby była pełnoziarnista)
1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej (ona nadaje smak ogniska)
1 łyżeczka papryki ostrej
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Oczyszczone ziemniaki przekroić na pół jeśli są zbyt duże. Do czystej reklamówki wsypujemy mąkę i przyprawy, wrzucamy ziemniaki i robimy im „trzęsienie ziemi”. Potrząsamy torbą po prostu, by ziemniaki obtoczyły się w mące i przyprawach. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na papier wykładamy ziemniaki. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę. Jeśli piekarnik jest bez termoobiegu, należy co jakieś 10-15 minut obrócić ziemniaki, tak by równomiernie się opiekły. Na ostatnie 15 minut podkręcić temperaturę do 200 stopni, dzięki czemu skórka będzie naprawdę gruba i chrupiąca.

Po więcej moich przepisów zapraszam na jemy.ekolokalnie.pl

Ziemniaki jak z ogniska

Ziemniaki nadają się jako przekąska ale również fajnie komponują się z pieczonym bakłażanem

Ziemniaki jak z ogniska



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...