Różne dania z papryki – pomysły i przepisy

20 maja 2017, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

papry

Sezon na paprykę trwa niemalże przez cały rok – jest tania, smaczna, kolorowa i zdrowa! O właściwościach papryki możecie przeczytać TUTAJ. Możemy ja faszerować, przygotowywać na parze, robić z niej leczo, gulasze, marynować, grillować itp. Jeśli macie swoje sprawdzone przepisy na paprykę piszcie o tym w komentarzu lub wysyłajcie przepisy TUTAJ

papr2

Oto kilka smacznych przepisów naszych czytelników:

Makaron z papryką i owczym serem


Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek + dodatkowo do serwowania,
1 pełna łyżka masła,
1 mała cebula, pokrojona w drobną kosteczkę,
1 i 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w 2 cm kostkę,
2 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki,
8 czarnych oliwek, pokrojonych w plasterki,
2 garście makaronu, około 150 g,
50 g mięsa mielonego,
70 g koziego sera w ruloniku, pokrojonego,
garść listków świeżej bazylii, poszarpanych,
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz.

Przygotowanie:

 Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, zeszklić cebulę, następnie dodać mięso, paprykę oraz czosnek. Doprawić solą i smażyć na średnim ogniu przez około 12 – 15 min., mieszając od czasu do czasu, aż papryka zmięknie. Pod koniec dodać oliwki. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie. Trzymając patelnię z papryką na małym ogniu, włożyć na nią odcedzony makaron, wymieszać, następnie dodać ser kozi oraz bazylię. Delikatnie zamieszać, doprawić pieprzem oraz ewentualnie solą, wyłożyć do głębokich talerzy i polać dodatkową oliwą z oliwek.

Papryka faszerowana pieczarkami


Składniki:

10 kolorowych papryk,
400 g pieczarek,
2 cebule,
 masło lub olej,
150 g sera żółtego,
sól, pieprz.

Przygotowanie:

Siąść górę papryki, oczyścić środek, sparzyć we wrzątku. Pieczarki oczyścić, posiekać i wraz z posiekaną cebulą przesmażyć. Po przestudzeniu wymieszać z roztrzepanym jajkiem, posiekaną natką pietruszki, przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć serem i zapiec w piekarniku.

Papryka faszerowana mięsem

 

miesko

Składniki:

1 kg papryki,
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego,
3/4 szklanki ryżu,
3 cebule,
50 g masła,
1 litr soku pomidorowego (lub bulionu warzywnego),
natka pietruszki, czarny mielony pieprz, sól do smaku.

Przygotowanie:

Z papryk odciąć wierzchy razem z ogonkami (i zachować je) następnie starannie usunąć gniazda nasienne i umyć. Przygotować farsz: drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, następnie dodać przebrany i przepłukany ryż, wlać 3/4 litra soku pomidorowego lub bulionu warzywnego. Gotować pod przykryciem przez około 10-15 min. Półmiękki ryż wymieszać z mięsem mielonym, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Każdą z papryk napełnić farszem, przykryć odciętymi wcześniej wierzchołkami i ułożyć ciasno obok siebie. Danie zalać resztą soku pomidorowego (lub bulionem warzywnym) i dusić na małym ogniu orzez około 30 do 40 min.

Papryka nadziewana kuskusem

 

kuskus


Składniki:

2 papryki (żółta i czerwona),
2 łyżki oliwy z oliwek,
1/3 szklanki kaszy kuskus,
gorący bulion warzywny, około 1/3 szklanki,
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
6 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki,
2 – 3 łyżki orzeszków pinii, zgrillowanych na suchej patelni,
 2 łyżki oliwy z oliwek,
 8 kosteczek sera feta.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Papryki przekroić w poprzek na połówki, oczyścić z gniazd nasiennych, oprószyć solą oraz pieprzem, wysmarować oliwą z oliwek. Ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 15 min., aż papryka zmięknie, a jej skórka lekko się pomarszczy. Kaszkę kuskus wsypać do miseczki, zalać wrzącym bulionem 0,5 cm ponad poziom kaszy. Odstawić na kilka minut aż kasza wchłonie cały płyn, następnie wymieszać widelcem z posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki, doprawić solą oraz pieprzem. Dodać pomidorki, orzeszki pinii, oliwę z oliwek, ser feta, doprawić solą oraz pieprzem, delikatnie wymieszać. Kuskusem wypełnić dolną część papryki i przykryć drugą połówką, w odmiennym kolorze. Wstawić do piekarnika (z funkcją grilla) i grillować jeszcze przez około 5 – 10 min., aż kuskus będzie gorący a ser się roztopi.

Łosoś z papryką

los


Składniki:

750 g filetów z łososia,
2 łyżki stołowe soku z cytryny,
po 2 strąki czerwonej i zielonej papryki,
2 łyżki stołowe oleju,
200 ml białego wina,
400 g pomidorków koktajlowych,
1 pęczek koperku,
kubeczek śmietany,
2 łyżki stołowe chrzanu,
2 łyżki stołowe oleju,
sól, pieprz.

Przygotowanie:

Oczyszczone i dokładnie opłukane filety z łososia posypać pieprzem i solą, następnie skropić sokiem z cytryny. Papryki umyć i osączyć z wody, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w krążki. Podsmażyć na gorącym oleju przez około 10 min. Pomidorki koktajlowe sparzyć wrzątkiem i obrać, pokroić w plasterki. Żaroodporne naczynie do zapiekania wysmarować olejem, włożyć filety z łososia, paprykę i pomidory. Zalać sosem przygotowanym z wina, śmietany i startego na drobno chrzanu. Zapiekać w temperaturze 200°C, aż sos lekko się zrumieni. Przed podaniem danie udekorować liśćmi sałaty i gałązkami koperku.

Szaszłyki z papryki i tuńczyka


sz

Składniki:

400 g świeżego tuńczyka,
1 czerwona papryka,
1 cebula cukrowa,
natka pietruszki do dekoracji.

Marynata:

2 łyżki drobno startego obranego świeżego imbiru, 3 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki oleju (np. z orzechów ziemnych), 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka pikantnej przyprawy chilli w płatkach, świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce. Tuńczyka pokroić na 2 cm kawałki i wymieszać z marynatą. Odstawić na 30 min. Jeśli używamy drewnianych szpikulców najlepiej je wcześniej namoczyć z zimnej wodzie, przez około 30 min. W międzyczasie pokroić paprykę oraz cebulę na 2 cm kawałki. Nadziewać na szpikulce na przemian z tuńczykiem. Grillować na średnio rozgrzanym grillu, często przewracając, aż szaszłyki ładnie się zrumienią z każdej strony, przez około 5 do 15 min. (w zależności od stopnia rozgrzania i rodzaju grilla). Posypać listkami natki pietruszki i podawać z grillowanym chlebem żytnim.

Kolorowe warzywa z grilla

 

brok

 

Składniki:

4 duże papryki,
50 dag cukinii,
brokuł
4 duże pomidory,
40 dag pieczarek,
sól, pieprz,
4-5 łyżek octu lub soku z cytryny,
8-10 łyżek oliwy.

Przygotowanie:

Oczyścić warzywa i grzyby. Paprykę pokroić w szerokie paski, cukinię i pomidory w grube plasterki. Warzywa ułożyć na rozgrzanym grillu przykrytym folią aluminiową. Piec przez około 4-6 min., co jakiś czas odwracając. Następnie oprószyć solą i pieprzem, skropić octem i oliwą. Można podawać na ciepło lub zimno.

Zupa paprykowa z pomarańczą

pomara


Składniki:

2 duże czerwone papryki,
oczyszczone z pestek,
pokrojone w kostkę,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 pomarańcze,
sól i pieprz.

Przygotowanie:

Wycisnąć sok z pomarańczy. Kawałek skórki pomarańczowej (tylko pomarańczowa część skórki, bez białej powłoki) zetrzeć drobno na tarce, uzyskując jej 2 łyżeczki, odstawić na bok. Z innego kawałka odciąć 4 paseczki skórki pomarańczowej do dekoracji. W rondelku rozgrzać oliwę i dodać paprykę. Dusić na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 10 min., od czasu do czasu mieszając. Dodać startą skórkę, wymieszać i gotować przez kolejne kilka minut. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 20 min., od czasu do czasu mieszając. Dodać sok z pomarańczy i zmiksować w blenderze. Przelać z powrotem do rondelka, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem podgrzać, rozlać do miseczek i udekorować odłożoną skórką pomarańczową. Zupę można podawać też zimną, jako chłodnik.

Zupa gulaszowa z papryką

gulasz

 

Składniki:

3 litry wody,
około 1 kg mięsa wieprzowego lub wołowego,
 papryka (1 żółta, 2 czerwone, 1 zielona),
1 kg cebuli, 1 kg ziemniaków,
papryczka chilli,
1 mały słoik koncentratu pomidorowego,
2-3 ząbki czosnku,
1-2  kostki rosołowe,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 por,
2 puszki pomidorów w całości,
0,5 ketchupu  pikantnego,
2 liście laurowe, ziele angielskie, papryka w proszku ostra, sól, pieprz, cukier, vegeta,
garść szczypiorku,
garść zielonej pietruszki.

Przygotowanie:

Mięso oczyścić z błon i  pokroić w kostkę , podsmażyć na patelni, a następnie wrzucić do garnka z wodą i zagotować. Gdy woda z mięsem się wyszumuje, wrzucić kostki rosołowe, listek laurowy , ziele angielskie, marchewkę i pietruszkę pokrojoną w plasterki, pora pokrojonego w prążki oraz podsmażoną cebulę. Całość podgotować. Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Po ok. 10 min., wrzucić do garnka pokrojoną w kostkę paprykę i dalej gotować. Gdy warzywa są już miekkie ,dodać  pomidory z puszki pokrojone w kostkę i pozostałą zalewę pomidorową. Następnie paprykę chilli pokrojoną w kosteczkę, posiekany drobno czosnek, koncentrat pomidorowy i ketchup oraz przyprawy. Całość gotować jeszcze około 10 min. Na koniec dodać szczypior i natkę pietruszki.

Pasta z papryką i awokado

dip


Składniki:

1/3 czerwonej papryki,
sól morska i świeżo zmielony pieprz,
1 duże dojrzałe awokado,
1 łyżka soku z limonki lub cytryny,
1/2 szklanki listków świeżej bazylii,
około 150 g kremowego serka (np. twarożku koziego, serka mascarpone lub Philadelphia).

Przygotowanie:

Miąższ papryki pokroić w bardzo małą kosteczkę, oprószyć solą, włożyć do miseczki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wyjąć miąższ. Jeśli miąższ nie odchodzi łatwo od skórki, skórkę można obrać nożem. Miąższ powinien być miękki. Rozgnieść go widelcem i skropić sokiem z limonki bądź cytryny. Doprawić solą i pieprzem (niekoniecznie), włożyć do miseczki z papryką. Wymieszać z posiekaną bazylią i kremowym serkiem. Podawać na przystawkę z chipsami tortilli, grzankami lub prasowanym chlebem razowym.

Leczo

leczo


Składniki:

3 duże papryki,
1 średnia cukinia,
2 duże cebule,
laska chudej kiełbasy
7-8 dużych pomidorów,
0,5 l sosu cygańskiego,
ulubione przyprawy (bazylia, majeranek , świeżo mielony pieprz, oregano,  sól,  lubczyk), odrobina cukru,
kawałek ostrej papryczki,
5-6 ząbków czosnku.

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w pióra i przysmażyć na oliwie. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, dodać do cebuli i dusić pod przykryciem.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skór, pokroić byle jak w kawałki i dodać do garnka z cebulą, papryką i chwile gotować, dodać pokrojoną ostrą papryczkę i czosnek w kosteczkę. Osobno na patelni podsmażyć kiełbasę pokrojona w grube plasterki lub kostkę. Cukinię obrać ze skóry, łyżką usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, przysmażyć na patelni do miękkości. Gdy pomidory zamienią się w sos, dodać kiełbasę i cukinię, przyprawy i jeszcze chwilę gotować.

Ryż jaśminowy z papryką

ryz


Składniki:

200 g ryżu jaśminowego,
papryka zielona i czerwona,
pół filiżanki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
gałązka rozmarynu,
sól i pieprz.

Przygotowanie:

Paprykę pokroić w szerokie paski, zgrillować. Z oliwy, czosnku i rozmarynu przygotować marynatę. Wrzucić do niej lekko podduszoną paprykę, dodać sól i pieprz. Ryż zalać zimną wodą (centymetr nad ryżem) i gotować bez mieszania, aż woda zostanie wchłonięta. Marynatę podgrzać razem z papryką. Położyć na ryżu, polać resztą marynaty, udekorować rozmarynem.

Świderki z papryką


Składniki:

400 g makaron świderki,
1 duża papryka żółta,
1 duża papryka czerwona,
5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin,
2 drobno posiekane cebule szalotki,
1 ząbek drobno posiekanego czosnku,
1 łyżeczka chili, 0,5 szklanki wywaru z warzyw,
0,5 szklanki pomidorów suszonych,
2 łyżki kaparów,
2 łyżki octu balsamicznego,
1 łyżka soli,
2 łyżki posiekanego,
do dekoracji oregano.

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik. Włożyć paprykę do żaroodpornego naczynia i piec 30 min., aż zmięknie. Odstawić, ostudzić przez 10 min., a następnie obrać ze skórki, oczyścić z nasion i posiekać. Rozgrzać połowę oliwy na patelni o pogrubionym dnie i dodać szalotki. Smażyć 5 min., aż zmiękną. Dodać czosnek, chili oraz 2 łyżki wywaru, gotować 5 min. Dołożyć paprykę i suszone pomidory, gotować kolejne 10 min., wlewając wywar, gdy sos stanie się za gęsty. Dodać kapary i ocet, wymieszać i podgrzać jeszcze 1 min. Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody, aż będzie al dente. Odcedzić i wymieszać z resztą oliwy. Wyłożyć sos, mieszamy i podawać lekko przestudzone i udekorowane oregano.

Ryba w papryce


Składniki:

250 gram dowolnej ryby
1 czerwona papryka,
1 zielona papryka,
2 cebule,
1 ząbek czosnku,
3 łyżki oleju,
 3 łyżki soku z cytryny,
 sól, pieprz,
kilka czarnych oliwek, do dekoracji cytryna i koper.

Przygotowanie:

Rybę umyć, wyfiletować. Paprykę pokroić w paski, cebulę w krążki, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać z olejem, 2 łyżkami soku z cytryny, solą i pieprzem. Pergamin natłuścić, ułożyć na nim warzywa, na nich porcje ryby i zawinąć. Piec w 180 C przez 30-35 min.

Risotto z papryką

risotto

 

Składniki:

250 g ryżu,
2 zielone papryki,
2 czerwone papryki,
1 czerwona chili,
2 cebule,
2 marchewki,
1/2 małego selera,
1 litr bulionu,
olej do duszenia warzyw,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

 Posiekaną cebulę zeszklić na oleju, papryki oczyścić i pokroić w paski, a następnie dodać do cebuli. Seler i marchew umyć, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i dodać do papryki. Całość doprawić solą i pieprze, dusić do miękkości. Ryż przebrać, opłukać i odsączyć. Obsmażyć razem z warzywami bardzo krótko. Wszystko razem zalać bulionem, wymieszać, przykryć pokrywką i wstawić do gorącego piekarnika na około 30 min. Płyn ma być całkowicie wchłonięty, podawać gorące.

zobacz również:

 

  1. Cukinia – proste i smaczne przepisy
  2. Nadziewane pomidory na ciepło: różne przepisy
  3. Przepisy na dania na parze
  4. Ciasta ze śliwkami – przepisy
  5. Wszystkie kulinarne artykuły