Owoce liofilizowane – żywność z kosmosu?

3 czerwca 2013, dodał: mojemusli.pl
Artykuł zewnętrzny

miska z musliLiofilizacja to suszenie poprzez wymrażanie wody, stosowane do produktów, bogatych w cenne  składniki  ożywcze min. owoców.

Obecnie w procesie liofilizacji produkowana jest żywność z przeznaczeniem dla astronautów, wojska oraz sportów ekstremalnych np. wspinaczka górska, długie rejsy dookoła świata. Liofilizację opracowano i zastosowano po raz pierwszy w latach pięćdziesiątych XX wieku na zlecenie rządu USA zmierzającego do wyprodukowania lekkich wagowo i bogatych we wszystkie niezbędne składniki odżywcze racji żywności.

Żywność liofilizowana daje możliwość najwyższej jakości odżywiania, oraz właściwego utrzymania  zdrowia i energii u sportowców jak i osób spożywających tego typu produkty. Dostarcza enzymy, witaminy i minerały jak i inne aminokwasy zachowane w formie naturalnej, a do tego posiada wysoką przyswajalność dla organizmu.

tuba1Produkty, są suszone ze stanu zamrożonego, w niskich temperaturach, gdzie nie ulegają w nich degradacji witaminy i składniki biologicznie, zachowując  swe pierwotne właściwości organoleptyczne (smak, zapach) oraz pełną wartość odżywczą i biologiczną np. enzymy, aminokwasy, witaminy , minerały.
Dzięki tej metodzie, możemy jeść  ulubione owoce nie tylko latem, ale również srogą zimą. Do tego, są łatwe do przechowywania i transportowania ze względu na lekką wagę.

Na www.mojemusli.pl znajdziecie mnóstwo liofilizowanych owoców, min. maliny, truskawki, borówki, wiśnie, porzeczki, kiwi, pomarańcze i wiele innych. Wszystkie tak smaczne, że nie wyobrażamy sobie musli bez tych”kosmicznych” dodatków.

Sam spróbuj i skomponuj musli tak jak chcesz na www.mojemusli.pl – smaczne, zdrowo i według własnych upodobań !