Olej lniany – właściwości i wpływ na organizm

15 kwietnia 2019, dodał: press
Artykuł zewnętrzny

Olej lniany – znany i doceniany już w czasach starożytnych. Pomagał bowiem starożytnym Grekom i Rzymianom dbać nie tylko o zdrowie, lecz również o urodę. Kobiety zachwycały się jego niesamowitym wpływem na skórę oraz włosy, zaś mężczyźni docenili jego pozytywny wpływ na układ nerwowy i krwionośny. W VIII wieku ówczesny król Francji Karol Wielki wydał nakaz spożywania oleju lnianego przez swoich poddanych.

Olej ten charakteryzuje się idealnym stosunkiem kwasów omega-3 i omega-6, należących do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, których organizm sam nie potrafi wyprodukować, ale potrzebuje ich do prawidłowego funkcjonowania. Stosunek tych kwasów powinien wynosić odpowiednio 1:4, jednak w diecie przeciętnego człowieka wynosi on 1:50. Dlatego też zbawienne jest spożywanie oleju lnianego, w którym skład tych kwasów ma stosunek 1:1.

Flax seeds and linseed oil

Takie proporcje powodują powstanie prostaglandyn, substancji działających podobnie do hormonów tkankowych, które z kolei regulują prace układu krążenia, systemu immunologicznego, obniżają poziom cholesterolu i trój glicerydów. Wszystko to zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału. Niedobory kwasu omega-3 przy nadmiernym spożywaniu omega-6 mogą prowadzić do wielu schorzeń, głównie chorób cywilizacyjnych (nowotwory, arterioskleroza, dermatozy, schorzenia autoimmunologiczne, choroby układu krążenia, depresje). Olej lniany zawiera także witaminę E, nierozpuszczalny błonnik oraz lignany. Wszystkie jego składniki wpływają pozytywnie na zdrowie.
Olej lniany uzyskiwany jest metodą tłoczenia z dojrzałych nasion lnu – siemienia lnianego, przeznaczonych wyłącznie dla przemysłu spożywczego. Ma barwę od jasnożółtej do brunatno żółtej. Posiada swoisty zapach i smak o nucie orzechowej. Należy go spożywać wyłącznie na zimno gdyż pod wypływem wysokiej temperatury traci on cenne kwasy Omega-3. Poza tym podczas podgrzewania czy smażenia na nim ulega on utlenianiu, traci swoje cenne właściwości a nawet staje się toksyczny.
Powinien być spożywany niezależnie od wieku, gdyż wraz z pożywieniem nie dostarczamy organizmowi wystarczającej porcji kwasów Omega-3.

Szczególnie powinny przyjmować go małe dzieci, z uwagi na to, że kwasy Omega-3 w nim zawarte stymulują rozwój mózgu oraz osoby ze słabą odpornością organizmu, czy też problemami trawiennymi i sercowo-naczyniowymi. Zgodnie ze wskazaniami diety dr Budwig dla zwiększenia przyswajalności olej lniany powinno spożywać się z chudym białym serem, odtłuszczonym jogurtem lub tofu. Składniki powinno miksować się przez ok 5 min, do uzyskania pasty o jednolitej konsystencji.
Bardzo ważną kwestią jest odpowiedź na pytanie czy codzienne spożywanie oleju lnianego jest kaloryczne. Otóż nie, jest to tłuszcz, który spala tłuszcz. Przyspiesza metabolizm oraz stymuluje produkcję żółci, która jest niezbędna do rozkładania tłuszczów.

 

zobacz również:

  1. Olej rzepakowy idealny do smażenia i nie tylko!

  2. Olej kokosowy – jak i gdzie stosować?

  3. Olej kontra nowotwór piersi

  4. Skóra sucha skuteczne domowe maseczki

  5. Przewodnik po olejach roślinnych