Przewodnik po olejach roślinnych

Avatar photo
22 października 2010,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Przewodnik po olejach roślinnych – którego używać?

Oleje roślinne dzielimy na:

Tłoczone na zimno/virgin

Ich jakość zależy w dużym stopniu od jakości nasion (powinny to być nasiona z kontrolowanych upraw w przeciwnym razie wszystkie zanieczyszczenia przedostaną się do oleju), procesu produkcji, sposobu przechowywania itp. Mają ciemniejszą barwę, charakterystyczny smak i zapach.

Tłoczone na gorąco i oczyszczone

Dzięki procesowi oczyszczania w trakcie produkcji, ich jakość jest zawsze w pełni kontrolowana i na najwyższym poziomie. Mają jasną barwę, neutralny zapach i smak.

Na butelkach oliwy znajdziemy także inne tajemnicze oznaczenia:

• Oliwa extra virgin – oliwa najwyższej jakości, tłoczona na zimno.
• Oliwa sansa lub pomace – oliwa z wytłoków (pozostałości po wyciśnięciu oliwy) dodatkowo oczyszczana (w procesie rafinacji) zazwyczaj z dodatkiem oliwy virgin dla poprawy smaku.

Oczyszczanie – proces nazywany fachowo rafinacją, dzięki któremu usuwane są wszelkie niepożądane związki (m.in. pozostałości środków ochrony roślin, silnie rakotwórczy benzo(a)piren, metale, związki fosforowe, barwniki chlorofilowe, związki siarkowe, wolne kwasy tłuszczowe).

Stabilność – w olejach o wyższej stabilności wolniej zachodzą zmiany podczas przechowywania i smażenia, np. wolniej tracą NNKT, w tym kwasy omega-3. Największą stabilność, która gwarantuje najdłuższą świeżość ma olej rzepakowy i oliwa.
Stabilność oleju w godzinach:
Rybi – 0,3
Słonecznikowy – 6,7
Sojowy – 11,2
Rzepakowy – 14,3

Lodówka czy szafka? Lodówka!

Wszystkie oleje, w tym olej rzepakowy, po otwarciu najlepiej trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu – np. w lodówce. Dzięki temu dłużej zachowają świeżość i cenne właściwości (np. kwasy omega-3).

·    Trzymaj olej w firmowym opakowaniu.
·    Nie mieszaj w jednej butelce oleju, którego używasz od jakiegoś czasu z nowym, „świeżym” olejem.
·    Nie przekraczaj terminu przydatności na opakowaniu. Jeśli masz wątpliwości co do świeżości oleju – powąchaj go i spróbuj. Świeży oczyszczony olej rzepakowy ma neutralny smak i zapach, zepsuty przejawia zapach „zjełczały” i należy go wyrzucić.
·    Nie przejmuj się tym, że oliwa z oliwek, gęstnieje w lodówce. Jeśli zgęstnieje tak, że nie można jej wylać, wyjmij butelkę z lodówki, poczekaj aż się upłynni, użyj i z powrotem włóż do lodówki.

Który olej do smażenia? Który do sałatki?

• Pamiętaj by zawsze smażyć na świeżej porcji tłuszczu. Nigdy nie używaj tego samego tłuszczu dwukrotnie.
• Pamiętaj, że do gotowanych i pieczonych potraw również warto dodać odrobinę tłuszczu, np. skropić olejem warzywa gotowane na parze. Dzięki temu lepiej przyswoimy witaminy rozpuszczane w tłuszczach.
• Ważne, żeby zużyć olej możliwie szybko. Dlatego eksperci przekonują do używania w kuchni jednego oleju i wykorzystywania go do smażenia, pieczenia, gotowania i sałatek, zamiast kilku różnych, których będziemy używać zdecydowanie dłużej po otwarciu.
• Dbając o linię, wybieraj do smażenia tłuszcze, które łatwo się odsączają, tak jak olej rzepakowy, dzięki temu dostarczysz sobie nawet do 10% kalorii mniej.

Zastosowanie

Do przygotowania posiłków można używać różnych tłuszczów roślinnych, o ile wykorzystywane są raz oraz są świeże. Eksperci najczęściej zalecają olej rzepakowy do smażenia, pieczenia, gotowania i sałatek ze względu na zachowanie swoich cech i właściwości przy zastosowaniu oraz wyjątkowo korzystne parametry zdrowotne.

Na tle innych olejów roślinnych i oliwy, olej rzepakowy:

• ma wyjątkowo wysoki punkt dymienia, jest wyjątkowo stabilny – im wyższy punkt dymienia, tym większa wytrzymałość tłuszczu na zmiany termiczne, czyli
dłużej zachowuje cenne składniki podczas smażenia
• zachowuje stabilność smaku i zapachu – podczas smażenia nie pojawiają się negatywne posmaki
• łatwo się odsącza – produkt na nim smażony będzie zawierał mniej tłuszczu
• jest łatwo dostępny i niedrogi – w polskich sklepach jest wiele marek olejów rzepakowych np. Olej Kujawski, Floriol, Brolio, Olek, Oleo, Bartek
• cechuje się wieloma atrybutami zdrowotnymi i jest polecany przez ekspertów jako „najzdrowszy” – spośród innych olejów roślinnych i oliwy

Olej rzepakowy zawiera najniższą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych, dzięki temu jest szczególnie dobry w profilaktyce miażdżycy.
Olej rzepakowy i oliwa zawierają wielokrotnie wyższy poziom kwasów tłuszczowych jednonienasyconych niż inne oleje. Dzięki temu powodują obniżenie frakcji „złego” cholesterolu (LDL).
Spośród najczęściej spożywanych olejów, olej rzepakowy ma najwięcej kwasu alfa-linolenowego należącego do najcenniejszych zdrowotnie kwasów omega-3, które między innymi zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia oraz usprawniają pracę mózgu i oczu.
Olej rzepakowy zawiera optymalny stosunek kwasów omega-6 do omega-3, który wynosi 2:1, co jest ważne w profilaktyce chorób układu krążenia i nowotworów.

• Olej lniany zwraca uwagę wysoką zawartością kwasu alfalinolenowego należącego  do grupy kwasów omega-3, niestety niska stabilność tego oleju powoduje, że kwasy te bardzo szybko się utleniają. Właśnie dlatego nie wszedł on do szerokiej sprzedaży i możemy go kupić tylko w butelkach o mniejszej pojemności, np. 0,5 l.

Konsultacje merytoryczne i pomoc w przygotowaniu:

prof. dr hab. Krzysztof Krygier, Kierownik Zakładu Technologii Tłuszczów i Koncentratów Spożywczych, SGGW



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.