Dieta śródziemnomorska, a zwłaszcza olej z oliwek, słynie ze swojego korzystnego wpływu na zdrowie konsumentów, szczególnie jeśli chodzi o ich rolę, jaką odgrywa w ochronie przed rakiem. Jego działanie na poziomie molekularnym jest teraz znane dzięki badaniom grupy Hiszpanów. Rak piersi jest jednym z typów raka najbardziej rozpowszechnionym w krajach zachodnich. Wykonane badania na zwierzętach udowadniają, że spożycie pewnego typu tłuszczy może sprzyjać rozwojowi nowotworów.
Tak jest na przykład w przypadku oleju kukurydzianego, złożonego w głównej mierze z kwasów tłuszczowych linolowych, typ omega-6. W przeciwieństwie, inne pokarmy również złożone z tłuszczy, mogą być zdolne do walki z pojawieniem się raka, czego przykładem jest olej z oliwek, bogaty w kwasy tłuszczowe jednonienasycone. Złożony głównie z kwasów tłuszczowych nienasyconych, nazywanych powszechnie omega-9, olej z oliwek zawiera również związki antyoksydantów typu fenolowego.
Dla każdego miotu szczurów przygotowano specjalne pożywienie: normalne w przypadku miotu kontrolnego, albo złożone z wielkiej ilości oleju, bądź oleju kukurydzianego, bądź oleju z oliwek, dla dwóch pozostałych miotów. Gruczolakoraki tych szczurów zostały następnie przeanalizowane na poziomie molekularnym, w celu określenia działania pożywienia na rozwój nowotworów.
Naukowcy zainteresowali się głównie dwoma markerami raka, genem Ras i genem Akt, które są onkogenami dobrze znanymi. Ras sprzyja namnażaniu się komórek, a więc wzrostowi nowotworu. Rola genu Akt polega na prowokowaniu śmierci komórkowej, czyli tak zwanego genetycznie zaprogramowanego samobójstwa, inaczej apoptozy, co sprzyja przeżyciu komórek rakowych.
Gruczolakoraki szczurów, które jadły dużo oleju z oliwek wykazały zarazem zmiejszenie aktywności proteiny Ras, a także zmniejszenie, w porównaniu do szczurów z grupy kontrolnej. Szczury, które jadły dużo oleju kukurydzianego miały, w gruczolakoraku, aktywność proteiny Ras podobnej do szczurów z grupy kontrolnej oraz poziom apoptozy większy niż szczury żywione olejem z oliwek.
Ponad to, proteina PCNA, odpowiedzialna za syntezę i reperacją DNA ustabilizowała się u szczurów konsumujących olej z oliwek. Badacze również mogli wykazać, że związek między trzema zjawiskami dotyczącymi spożycia oleju z oliwek, to znaczy: spowolnionego wzrostu nowotworu, przyśpieszonej śmierci komórek rakowych oraz zmniejszenie zmian w DNA, to wszystko daje nowotworom fenotym bardziej łagodny niż u szczurów odżywiających się normalnie, podczas gdy nowotwory u szczurów żywionych olejem z kukurydzy wydają się być bardziej agresywne.
Tak więc olej z oliwek wywiera efekt na rozwój gruczolakoraka u ssaków, a przynajmniej u szczurów. Gruczolakorak jest jednym z typów raka piersi. Badacze jeszcze nie określili, który ze składników oleju z oliwek odpowiada za ten proces. Ale dla naszego życia od zawsze jedyne co się liczy, to jego ogólna skuteczność.
Tak więc wybór oleju, jaki włączymy do naszej diety, jest bardzo ważny.
Emilia