Olej rzepakowy idealny do smażenia i nie tylko!

13 marca 2013, dodał: AnnaA-G
Artykuł zewnętrzny

W domu rodzinnym mama zawsze używała na przemian smalcu i oleju roślinnego. Nigdy nie przywiązywałam wagi do tłuszczy (zwierzęcych i roślinnych). Pamiętam moja babcia codziennie rano spożywała jedną łyżkę oliwy z oliwek mówiąc, że to na zdrówko. Wtedy wszystko było mi jedno, dziś już nie. Moja przyjaciółka ze studiów nauczyła mnie używać oliwy z oliwek i tak już pozostało.

A co z olejem rzepakowym? Przyznam, że nigdy go nie używałam w kuchni. Choć usłyszałam w jednym programie kulinarnym wzmiankę o nim, że bardzo dobre wychodzą na nim placki ziemniaczane. Oczywiście nie zastosowałam się do rady. A powinnam!
Okazuje się, że olej rzepakowy bywa nazywaną „oliwą Północy” a dlaczego?
Ze względu na wysoką, najbardziej zbliżoną do oliwy z oliwek zawartość kwasu oleinowego. Określenie „Oliwa Północy” poza przypisaniem olejowi rzepakowemu równej wartości co oliwie z oliwek, akcentuje lepsze dostosowanie właściwości polskiego surowca do warunków naszej szerokości geograficznej (większa zawartość deficytowych kwasów Omega-3). Olej rzepakowy cechuje się nie tylko dużą zawartością wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-3, ale także idealną z punktu widzenia potrzeb żywieniowych proporcją tych składników, tj. 2:1. Ten optymalny stosunek kwasów tłuszczowych jest charakterystyczny dla diety śródziemnomorskiej, która zakłada ograniczenie spożycia kwasów Omega-6 przy jednoczesnym zwiększeniu stężenia Omega-3. W przypadku oliwy z oliwek, z racji dużo mniejszej niż w przypadku oleju rzepakowego zawartości kwasów Omega-3, stosunek kwasów tłuszczowych nie jest już tak korzystny, gdyż wynosi 9:1.
http://pokochajolejrzepakowy.pl/oliwa-z-oliwek-czy-olej-rzepakowy/ Olej rzepakowy zawiera wśród tłuszczów najmniej kwasów tłuszczowych nasyconych (podnoszą poziom cholesterolu), dużo jednonienasyconych (obniżają poziom cholesterolu) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Organizm sam nie potrafi ich produkować i muszą być dostarczone z pożywieniem.Jest bardzo dobrym olejem do smażenia: nie zmienia swoich właściwości, szybko osiąga wysoką temperaturę, łatwo ocieka z produktu usmażonego, dlatego kotlety, placki są mniej tłuste. Może być wykorzystany jako dodatek do sosów sałatkowych, surówek, sałatek. Ochroni zawartą w pożywieniu witaminę C, oraz witaminy z grupy B przed szkodliwym działaniem światła i powietrza.Witamina K, beta-karoten obecne w warzywach, witamina A, D z ryb i podrobów nie zostaną wchłonięte i przyswojone przez organizm jeżeli nie znajdą się w towarzystwie tłuszczu. Nawet niewielka ilość oleju usprawni wchłanianie witamin przez organizm.
http://www.kfd.pl/prawdy-i-nieprawdy-o-oleju-15254.html/ 

Więcej przeczytacie na tej stronie. Patronką całej akcji jest Katarzyna Bosacka. A w ramach „Pokochania oleju rzepakowego” dzięki portalowi Uroda i Zdrowie otrzymałam upominek, który zawierał olej rzepakowy, książeczkę o oleju wraz z przepisami, oraz shaker.

Testowała:

Anna – Historyk z wykształcenia, lubię pisać, zwiedzać, degustować, gotować, malować się, ubierać się modnie, elegancko i klasycznie, mam bzika na punkcie butów, torebek i apaszek oraz zmysłowych perfum.Uwielbiam Francję a także wystrój wnętrz w stylu francuskim.
Prowadzi bloga: http://voyagedegustacje.blogspot.com/

zobacz również:

  1. Przepis na pszenne bułki na oleju rzepakowym
  2. Przedstawiam Wam olej rzepakowy!
  3. Zupa-krem z groszku z miętą



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...