Zestaw Kamis z pojemnikiem na przyprawy – opinia
Za pośrednictwem portalu Uroda i Zdrowie zostałam wybrana przez firmę Kamis do przetestowania kilku produktów. Otrzymałam kilka przypraw; niektórych z nich jeszcze nie używałam i byłam ciekawa ich smaku.
Do przypraw dołączony był gustowny zestaw pojemniczków na przyprawy z podziałem na zioła, przyprawy i mieszanki przypraw. Zapełniony zestaw świetnie prezentuje się w kuchni. Nie wiem czy można go gdzieś kupić, ale jak dla mnie to ciekawy pomysł na prezent.
Cynamon kora
Cynamon otrzymywany jest z kory młodych gałązek cynamonowca. Zarówno liście, owoce, jak i sama kora wydają mocny, charakterystyczny zapach, jednak tylko suszona kora ma zastosowanie kulinarne.
Cynamon jest powszechnie używany do dań słodkich, przetworów i deserów. Nadaje również niepowtarzalny smak potrawom z jagnięciny, cielęciny, drobiu i wołowiny. Cynamon można stosować w całości, rozdrobniony (utłuczony w moździerzu) lub zmielony.Cena: 5.99zł
Anyż gwiazdki
Anyż to wiecznie zielone drzewo, którego kwiaty dojrzewając tworzą suche owoce przypominające gwiazdę. Przyprawą są zarówno owoce (gwiazdki), jak i nasiona w nich zawarte. Przyprawę stosuje się do ciast, deserów, potraw słodko-kwaśnych, mięsnych oraz warzywnych. Anyżu można używać w całości, w formie rozdrobnionej lub zmielonej.
Użycie: do wieprzowiny, do zup i wywarów, do kaczki.Cena: 6.20zł
Opinia: Obydwie przyprawy były zapakowane w szczelne, plastikowe opakowania. Dzięki nim przyprawy doskonale zachowały swój aromat. Z użyciem kory cynamonu i anyżu przygotowałam rozgrzewającą, korzenną herbatę. Przyprawy dodają jej specyficznego smaku i aromatu. Po zaparzeniu piękny zapach roznosi się po całym domu. Polecam wypróbować taką herbatę w zimowe dni. Ciekawie smakuje i rozgrzewa.
Przyprawa do kawy i deserów
Skład: orientalny cynamon, orzeźwiająca wanilia, cytrusowy kardamon i korzenne goździki. Słodko-korzenny aromat świeżo zmielonych przypraw, dopełni smak ulubionej kawy, czy słodkiego deseru i zagwarantuje wyjątkową przyjemność. Polecana do napojów oraz dań słodkich, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki: cynamon (62%), cukier kandyzowany, goździki, kardamon, wanilia. Pojemność: 48 g Cena: 8.99zł
Opinia: Po otwarciu młynka czuć ładny, lecz dość intensywny i trochę ostry zapach. Młynek bardzo drobno mieli i przyprawa jest bardzo wydajna. Zapach kawy w połączeniu z przyprawą bardzo ładny, smak wyrazisty ale jak dla mnie zbyt intensywny. Po kilku kolejnych użyciach smak i zapach stają się lekko drażniące. Polecam tę przyprawę dla eksperymentu, odmiany od czasu do czasu lub podania czegoś nowego gościom, jednak nie codziennie…
Przyprawa do ryb
Przyprawa do ryb jest idealna do posypywania ryby przed panierowaniem, ale również jako składnik farszu lub sosu. Uatrakcyjnia dania z ryb smażonych, pieczonych i gotowanych. Dzięki zawartości imbiru i gorczycy potrawa ma lekko pikantny smak, a użyte zioła i warzywa nadają jej charakterystyczny aromat. Stosowanie przyprawy nie wymaga dodatkowego solenia ryby.
Składniki: Sól, czosnek, bazylia, gorczyca, imbir, cukier, tymianek, natka pietruszki, kwas cytrynowy; rozmaryn, cebula.
Cena: 1.89zł
Opinia: Tę mieszankę znałam i używałam już wcześniej. Przygotowuję najczęściej z jej użyciem łososia z patelni. Dobrze skomponowana mieszanka przypraw sprawia, że nie potrzebujemy dodawać nic więcej i możemy przygotować smaczną rybę na szybko. Polecam wypróbować.
„Marka KAMIS jest najbardziej znaną marką przypraw i musztard na polskim rynku, jest kojarzona z najwyższą jakością i niepowtarzalnym smakiem. Firma powstała w 1991 roku i od początku istnienia zdobyła zaufanie konsumentów. Stała się twórcą kategorii przypraw w Polsce, stawiając na innowacyjność i przełamywanie stereotypów w myśleniu o przyprawach i kulinariach. We wrześniu 2011 roku, firma została przejęta przez McCormick&Company Inc., światowego lidera rynku przypraw. Po tej transakcji, w lipcu 2012 r. nazwa firmy z Kamis S.A. zmieniła się na McCormick Polska S.A. Spółka w pełni wspiera rozwój i sukces marek Kamis i Galeo”.
Testowała:
Aga – Staram się gotować szybko i zdrowo. Lubię eksperymentować z nowymi smakami i składnikami. Efekty można zobaczyć na moim blogu kulinarnym http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/. Zapraszam:)
Prowadzi bloga: http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/