Muffinki jogurtowe z owocami
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- 40 dkg mąki
- 1/2 szklanki brązowego cukru (jeżeli lubimy słodsze to dajemy 3/4 szklanki cukru)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 cukier waniliowy mały
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 5 dag masła
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- maliny lub jagody
- tarta czekolada
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie suche składniki razem wymieszać. Dodać olej, miękkie masło i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem, widełkami do ubijania piany. Foremki do muffinków wysmarować olejem i każdą wyłożyć papierem do pieczenia,pociętym na kwadraty. Tak żeby wyżej wystawał poza foremki. Łyżką nałożyć po 3/4 objętości foremek, posypać utartą czekoladą i owocami. Piec w 180 st C około 25 -30 min. Gotowe muffinki można posypać cukrem pudrem. Smacznego!