Muffiny z mango i lnem

26 października 2012, dodał: Kuanan
Artykuł zewnętrzny

Do wykonania tych muffinek potrzeba:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka szklanki muszkatołowej,
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • szczypta soli,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 i 3/4 szklanki przecieru z mango,
  • 6 łyżek wody,
  • 6 łyżek oleju.

Wykonanie ciasta:
Będą potrzebne dwie miski, w jednej mieszamy wszystkie składniki suche, tj.:
mąka, proszek do pieczenia, sól, soda, mąka, siemię lniane, gałka muszkatołowa. Natomiast w drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki, tj.: cukier w wodą (aż się rozpuści), następnie dodajemy przecier mango i olej. Płynne składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami, i wszystko mieszamy ze sobą za pomocą łyżki.
Tak uzyskane ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremek na muffiny, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 25-30 minut.

file1351277578