Piersi z kurczaka z grilla najprostsze
Artykuł zewnętrzny
Szybkie, dietetyczne danie z drobiu. Do zrobienia w sezonie grillowania jak i przez cały rok na grillu elektrycznym.
Czas : 10 minut + 3 godziny macerowanie
Składniki :
- 1 duża pierś z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej papryki
Pierś przekroić na pól w poprzek. Rozklepać formując zgrabne kotlety. Wymieszać oliwę z przyprawami i natrzeć pastą mięso. Wstawić w zamkniętym pojemniku do lodówki (na całą noc –minimum 3 godziny). Rozgrzać grill i piec mięso po 6 minut z każdej strony.
Podawać jako przekąskę z grilla lub jako danie obiadowe z puree ziemniaczano-cebulowym, grillowanymi warzywami lub inną surówką.