Cukinia – smaczna i zdrowa

17 lipca 2012, dodał: z_justyna
Artykuł zewnętrzny

Cukinia to, obok bakłażana i kabaczka, jedno z warzyw z rodziny dyniowatych pochodzące z Ameryki Północnej. Największą popularność zdobyła ona w krajach Europy Zachodniej. Jej cechą charakterystyczną jest cienka ciemnozielona skórka pokryta białymi plamkami. Na sklepowych półkach warzywo to znaleźć możemy już w sierpniu.

Zapewne nie każdy z nas wie, ale cukinia to cenne źródło wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera zarówno potas, wapń, karoten, jak i witaminy C, B1 i B2. Co więcej, pobudza ona przemianę materii i odkwasza nasz organizm. To nie koniec jej zalet – cukinia to także warzywo niskokaloryczne – 100 g tego warzywa to jedynie 15 kcal.

Posiada ona bardzo szerokie zastosowanie – od sałatek i zapiekanek po konfitury i marynaty. Cukinię możemy zastosować także do zagęszczania potraw, takich jak chociażby leczo.

Niezwykle prostym, lecz jednocześnie smacznym i niskokalorycznym daniem, które z łatwością wyczarujemy przy pomocy tego warzywa są

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 jajka
  • Szklanka bułki tartej
  • Ulubione zioła (np. lubczyk, bazylia)

Sposób przygotowania:

Cukinie, wraz ze skórką, ścieramy na tarce. Dodajemy do niej rozkłócone jajka, bułkę tartą i zioła. Całość dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy formujemy placuszki i smażymy je na rozgrzanej patelni.

Zobacz również: