Sałatka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i boczkiem
składniki:
1 opakowanie szpinaku
pół kostki sera feta
20-25 dag boczku wędzonego
5-7 pomidorów suszonych
pół kostki pestek prażonego słonecznika
3/4 szkl. grzanek
pół szkl. śmietany
pół szk. majonezu najlepiej kętrzyńskiego
3-4 ząbki czosnku
5-7 pomidorków koktajlowych
Umyte i odsączone z wody liście szpinaku bez łodyg układamy na dnie półmiska, większe liście rwiemy na mniejsze kawałki, na nie kruszymy lub kroimy na małe kosteczki ser feta, a następnie w podłużne paski suszone pomidory. Pokrojony boczek podsmażamy na patelni aż będzie chrupiący, wykładamy go na sałatkę. Ponieważ sałatkę robiłam pierwszy raz i bałam się, że będzie za sucha, polałam ją na tym etapie odrobiną oleju z ziołami pozostałego z suszonych pomidorów. Układamy kolejną warstwę sałatki z poszarpanych liści szpinaku, posypujemy pestkami prażonego słonecznika i grzankami. Mieszamy majonez ze śmietaną, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i pieprz do smaku, polewamy sosem sałatkę, dekorujemy ją na wierzchu pomidorkami i liśćmi szpinaku. Wstawiamy do lodówki, chociaż niekoniecznie, ja nie miałam na to czasu. Pychotka.