Grillowane kanapki z pastą z czarnych oliwek, pieczarkami i kurczakiem
SKŁADNIKI (na 2 solidne kanapki):
- 6 kromek chleba tostowego (u mnie chleb 3 ziarna)
- 150 g filetu z piersi kurczaka
- 1/2 kulki mozzarelli
- 8 średnich pieczarek
- 2 liście sałaty lodowej lub rzymskiej
- ok. 20 czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka masła
- oliwa z oliwek
- majonez
- dodatki: świeże, chrupiące warzywa na talerzu, np ogórek, rzodkiewka, papryka
PRZYGOTOWANIE:
Filet z kurczaka natrzeć solą i pieprzem, zgrillować na naoliwionej powierzchni grilla z obu stron (jeśli jest zbyt gruby, zawinąć w folię aluminiową i dopiec 10 min w temp 180 stopni). Pokroić skośnie na plastry, trzymać zawinięte w folii, w ciepłym miejscu.
Pieczarki pokroić na cienkie plastry i przesmażyć przez 15-20 minut na maśle, doprawić solą i pieprzem.
Wszystkie kromki chleba podpiec z obu stron na mocno rozgrzanym grillu do momentu pojawienia się brązowych pasków.
Sałatę poszatkować, mozzarellę pokroić na plastry. Oliwki zmiksować blenderem na niskich obrotach z posiekanym czosnkiem, doprawić natką, solą i pieprzem. Kromkę zgrillowanego chleba posmarować cienko majonezem, nałożyć pastę z oliwek, sałatę i mozzarellę. Położyć kolejną kromką, posmarować ponownie majonezem i obłożyć plastrami kurczaka oraz pieczarek (jeśli ktoś lubi może również dodać ketchup). Zwieńczyć trzecią kromką grillowanego tosta. Tak samo postąpić z drugim sandwichem. Podawać z chrupiącymi warzywami. Idealne na II śniadanie czy lunch :)