Dania z truskawkami – szybkie desery i sałatki

16 maja 2022, dodał: Margaretkaw
Artykuł zewnętrzny

Sezon na truskawki już niemal się rozpoczął, dlatego warto przypomnieć sobie, jakie zwykłe dania może nam umilić obecność tego owocu. Nie podaję przepisów trudnych i skomplikowanych, tylko te łatwe, bez wysiłku i nakładu pracy, ale jakie apetyczne i pyszne.

Naleśniki z czekoladą i truskawkami

Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka mleka
– 1 szklanka wody
– 2 jajka
– szczypta soli
– olej do smażenia
Nadzienie:
– ok. 0,7 kg truskawek
– 70 g czekolady gorzkiej
– 1/4 szklanki mleka
– 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Rozbić jaja i roztrzepać. Wymieszać wszystkie mokre składniki razem (jajka, mleko, wodę). Dodać przesianą mąkę i sól. Postawić garnek z wrzącą wodą na najmniejszym płomieniu, a na garnku miseczkę, do której wrzucić czekoladę, przesiany cukier i mleko. Czekać, aż się rozpuszczą. Smażyć naleśniki na dobrze nagrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Podawać gorące zawinięte z nadzieniem lub złożone w kopertę.

Naleśniki z twarożkiem i truskawkami

Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka mleka
– 1 szklanka wody
– 2 jajka
– szczypta soli
– olej do smażenia
Ponadto:
– kostka białego sera
– śmietana (lub jogurt naturalny)
– cukier waniliowy
– cukier
– truskawki
Przygotowanie:
Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe. Smażyć cienkie naleśniki, układać jeden na drugim i przykryć, aby nie wystygły. Z białego sera, cukru waniliowego, śmietany (jogurtu) i cukru zrobić twarożek. Ilość cukru – według uznania. Truskawki zmiksować z cukrem (jego ilość też według uznania). Naleśniki smarować twarożkiem i musem, składać w chusteczkę lub zwijać w rulonik. Dekorować owocami.

Ryż z truskawkami

Składniki:
– 1,5 szklanki mleka
–  1,5 szklanki wody
–  3 woreczki ryżu ( lub 1,5 szklanki luzem)
–  2 łyżki masła
–  duża szczypta soli
–  cukier waniliowy
Sos:
–  1/2 l śmietany
–  mały jogurt truskawkowy
–  cukier waniliowy
–  2 łyżki cukru pudru
–  60-80 dag truskawek
Przygotowanie:
Wodę, mleko i pozostałe składniki zagotować, dać do tego ryż, na małym ogniu zagotować często mieszając, przykryć i tak gotować do czasu wchłonięcia płynu przez ryż (ok. 15 min). Wyłączyć gaz i odstawić na 5-10 min. Truskawki umyć, osuszyć, przebrać, najładniejsze zostawić całe. Śmietanę z jogurtem, cukrem i cukrem waniliowym ubić końcówką miksującą miksera, dodać część truskawek rozmiksować. Ryż polać truskawkową śmietaną, udekorować całymi truskawkami.

Torcik bezowy z truskawkami

Składniki:
– 1/2 szklanki białek
– szklanka cukru
– łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 1/2 litra śmietanki kremówki
– skórka otarta z cytryny
– pocięte w cienkie paseczki listki melisy
– truskawki
Przygotowanie:
Blachę wyłożyć pergaminem, piekarnik nagrzać do 100°C. Białka ubić na pianę, pod koniec stopniowo dodać cukier i mąkę. Jeżeli piana nie chciała się ubić na sztywno (bo np. białka były z lodówki), nic nie szkodzi. Wylać masę na pergamin i piec powoli, aż bezy będą suche (ok. 2 godzin). Można też kupić gotowe krążki bezowe. Śmietankę kremówkę ubić na puch, pod koniec ubijania dodając dla aromatu listki melisy i skórkę cytrynową. Na bezowym krążku kłaść bitą śmietanę i dekorować obficie cząstkami truskawek.

Sałatka ze szpinaku i truskawek

Składniki:
– 250 g liści świeżego szpinaku
– 200 g dużych truskawek
– mała cebula
– 50 g orzechów
– 3 łyżki oliwy
– 2 łyżki octu winnego o aromacie malin
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyć i odsączyć liście szpinaku, umyć truskawki.  Włożyć  szpinak  do miski. Pokroić truskawki w cząstki, a cebulę w piórka i dodać do szpinaku. Dorzucić orzechy.  Wymieszać oliwę, ocet, sól i pieprz.  Polać sałatkę i podawać.

Sałatka z melonem i truskawkami

Składniki:
– dojrzałe mango
– truskawki
– kilka rzodkiewek
– liść sałaty
– zielona pietruszka
– koperek
– 3 łyżki oliwy
– 2 łyżki octu balsamicznego
– papryka, pieprz i sól
Przygotowanie:
Mango pokroić w półkrążki, truskawki w połówki albo ćwiartki, rzodkiewki w plasterki. Wrzucić do miseczki. Wlać oliwę, ocet, dodać przyprawy, pokrojony koperek i wymieszać. Na talerzu położyć sałatę, dodać sałatkę i udekorować zieloną pietruszką.

Szparagi z boczkiem i truskawkami

Składniki:
– szparagi
– truskawki
– ser feta
– kilka plasterków boczku
– oliwa z oliwek
– ocet jabłkowy
– sól
– pieprz
– cukier
Przygotowanie:
Szparagi obrać i gotować 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. W międzyczasie podsmażyć boczek. Truskawki pokroić na ćwiartki a ser w kostkę. Szparagi układać na talerzu, posypać serem, truskawkami i boczkiem. Całość polać sosem składającym się z 1 łyżki octu jabłkowego, 3 łyżek oliwy, szczypty pieprzu i soli.

Kanapka z truskawkami

Składniki:
– chleb
– twarożek czysty homogenizowany
– kilka liści ulubionej sałaty
– truskawki
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Chleb posmarować twarożkiem, ułożyć listki sałaty, udekorować truskawkami pokrojonymi w ćwiartki lub połówki. Posypać przyprawami wg uznania.

Makaron z kulkami serowymi i truskawkami

Składniki:
– truskawki
– makaron muszelki
– biały ser
– łyżka śmietany
– kilka listków zielonej pietruszki i bazylii
– przyprawy: sól, pieprz, papryka
Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W miseczce wymieszać ser ze śmietaną i przyprawami. Uformować kulki. Makaron odcedzić, wyłożyć na talerz. Dodać kulki serowe i truskawki pokrojone w ćwiartki. Posypać pokrojoną zieleniną i doprawić wg uznania.

Zobacz również:

  1. Truskawki z czekoladą najszybciej

  2. Dlaczego warto jeść truskawki?

  3. Odmiany truskawek oraz pyszne przepisy

  4. Przepisy na truskawkowe maseczki