Szybki, prosty i sprawdzony przepis na muffiny

7 maja 2014, dodał: truskawwwka
Artykuł zewnętrzny

Szał na muffiny przyszedł do nas z krajów anglojęzycznych. Szczególnie popularne w Wielkiej Brytanii, Irlandii, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie ciasteczka obecnie podbijają serca Polaków.

Okrągłe, puszyste, pełne bakalii , czy kawałków czekolady, pięknie prezentują się w kolorowych papilotkach. Ktoś mógłby pomyśleć, że przygotowanie  mufinnek jest czasochłonne. Co więcej wymaga dużego nakładu pracy, z przede wszystkim zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Nic bardziej mylnego!

Przygotowanie cista na muffiny trawa około 5 minut. Wystarczy, że wszystkie składniki  wymieszasz ręcznie w jednej misce(najpierw łączysz składniki  suche i mokre osobno, potem łączysz). Potem pozostaje już tylko rozlanie go do foremek wyłożonych papilotkami i pieczenie przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Podstawowy przepis na muffiny (12 ciasteczek) to:

2 szklanki mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

szczypta sody oczyszczonej

1/2 szklanki  cukru

1 łyżeczka soli

2 jajka

1 szklanka mleka ( jogurt/maślanka)

1/2 szklanki oleju roślinnego (oliwa/ masło).

Dany przepis możesz modyfikować według własnych potrzeb i zachcianek. Wystarczy, że do ciasta dodasz parę łyżek kakao i kawałki pokruszonej czekolady – otrzymasz zmysłowe muffiny czekoladowe. Dodasz wiórki kokosowe, rodzynki, czy posiekane orzechy– wyjdą ci niezapomniane muffiny bakaliowe. A może skusisz się na ciastko ze świeżymi truskawkami?

Do dzieła! Pieczenie nigdy nie było tak proste.

Zobacz również:

  1. Przepisy na różne muffinki: szybkie i słodkie ciasteczka
  2. Przepisy na muffiny naszych czytelników
  3. Kokosowe desery – przepisy
  4. Więcej przepisów na muffinki
  5. Kawowe i czekoladowe desery