Jagody Goji – zdrowe i smaczne – opinia blogerki

27 kwietnia 2012, dodał: Dobika
Artykuł zewnętrzny

Jak już pamiętacie pisałam o jagodach Goji, ale nie myślcie, że się powtarzam, nie, ponieważ poprzednie opakowanie jagódek mi się skończyło, teraz jest kolej na kolejne. W ramach testowania w serwisie Uroda i Zdrowie ze Sklepu Gillian McKeith otrzymałam kolejne opakowanie jagód Goji, tym razem jagody te pochodzą z chińskiej prowincji Ningxia, spróbujemy…

Otrzymałam ze Sklepu Gillian McKeith taką oto puszkę Jagód Goji Ningxia marki Creative Nature, ciekawa byłam smaku jagód oraz chciałam się dowiedzieć, czy w ogóle różnica smakowa według regionów pochodzenia jagód  istnieje? No ale o tym za chwilę.

Opis producenta

Hodowane na wzgórzach prowincji Ningxia w północnych Chinach, te słodkie jagody suszone na słońcu dają Ci energetyczną mieszankę antyoksydantów ( antyutleniaczy ) szczególnie bogatych w witaminę C i beta karoten. Jagody Goji określane są mianem cudownych chińskich owoców. Jagody Goji mają najwyższą zawartość karotenoidów spośród wszystkich znanych pokarmów i są wręcz ” naładowane ” witaminą C. Jagody Goji zawierają także znaczące ilości innych witamin, minerałów, aminokwasów i elementów śladowych.

Stosowanie: Jagody mogą być spożywane jako przekąska, można nimi posypywać musli czy płatki śniadaniowe, można je także dodawać (miksować) do koktajli i soków owocowych.

Rekomendowane spożycie: Zalecamy 10 – 30 g dziennie (1 – 2 łyżeczki deserowe). Dawka może być zwiększona do 100 g dziennie w celu podniesienia sprawności fizycznej lub zwiększenia odporności organizmu.

Przechowywanie: Przechowywać w suchym, chłodnym, zacienionym miejscu niedostępnym dla dzieci.

Nie będę powtarzać się i opisywać ponownie wszystkie wspaniałe właściwości jagód Goji, ponieważ pisałam o nich w poprzedniej notce opisującej produkt, kto jeszcze nie czytał o mocy tych jagód, zapraszam do notki: Owoce Goji – naturalne źródło antyoksydantów na której znajdziecie wiele ważnych i ciekawych informacji na temat jagód Goji.

Opinia:

Zacznę od wyglądu zewnętrznego, ponieważ ma to też wielkie znaczenie, otóż puszka jagód Goji Ningxia marki Creative Nature jest wykonana z twardego kartonu, nie tylko bardzo ładnie prezentuje się i zawiera wszystkie niezbędne informacje dotyczące produktu, ale i jest wygodna do przechowywania i użytkowania jagód. W otrzymanej puszcze pokrywka była dodatkowo zabezpieczona taśmą klejącą z logiem producenta, co gwarantuje iż produkt nigdy nie był jeszcze otwierany. Po otwarciu metalowej pokrywki okazuje się wnętrze wypełnione cudownymi jagódkami – piękna barwa i niesamowity, słodkawy aromat…Mmm, uwielbiam jagody Goji.



Jagody pełne niesamowitego aromatu i smaku, słodkie z odrobiną goryczki, miękkie i kształtne, jedna w drugą. Jakość najwyższa! Co do porównania smakowego, owszem, różnica jest, nie znacząca, ale jednak wyczuwalna, poprzednie jagody miały delikatny czereśniowy smak, te smakują raczej ” jak rodzynki ” ( stwierdzenie mego synka ) dla mnie smakują jak jagody Goji :-) Spożywamy jagódki tradycyjnie jako suchą przekąskę, z musli i też dodajemy do koktajli, ale odkryliśmy też je w zupełnie innej  osłonie – doskonałe do deserów i zup.

O proszę! Tutaj jagody Goji w wersji lekko pikantnej, podane na krakersach – smakują rewelacyjnie! Przygotowanie: Garść jagód włożyć do rondelka, posypać łyżeczką cukru, dodać łyżkę słodko – pikantnego sosu – podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając, gdy się zagotuje, wyłączyć. Szybko i prosto, a jak wspaniale smakują z chrupiącymi, lekko słonymi krakersami – takie podanie z pewnością doskonale sprawdzi się jako przystawka na niejednym przyjęciu! Pycha!

No a po przystawce czas na zupę, jagody Goji i tu doskonale się sprawdzają. Głodna pomysłów dodałam je do zupy pomidorowej – wszyscy się zajadali! Nawet nie myślałam, że mogą tak idealnie komponować się z pomidorówką.
Przygotowanie: w 3 l wody ugotować dwa udka z kurczaka, wyjąc, do powstałego bulionu dodać 1 szklankę ryżu, gotować do miękkości, dodać jeden mały  słoiczek przecieru pomidorowego, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać 4 łyżki cukru – zagotować i wyłączyć. Wsypać do zupy pół szklanki jagód Goji, zamieszać i zostawić pod przykryciem na 10 min., podawać. Jagody stają się miękkie i delikatne w smaku, nadają zupie nowego wymiaru – doskonale!

Ale to jeszcze nie wszystko, po zupie czas na deser i tu jagody Goji są niezastąpione. Moja propozycja to lody z karmelizowanymi jagodami – przepyszne!
Przygotowanie: Pół szklanki jagód Goji zalać 4 łyżkami wody, dodać 2 łyżki brązowego cukru, na wolnym ogniu zagotować, mieszając ciągle, potem jeszcze kilka chwil karmelizować, ostudzić. Podawać lody z jagodami oraz powstałym sosem. Dzieci były zachwycone takim pysznym deserem.

Podsumowanie:

No cóż mogę powiedzieć, Jagody Goji Ningxia marki Creative Nature są wspaniałym produktem godnym polecenia. Jagody są pyszne i wysokojakościowe, nie ma uszkodzonych czy zepsutych jagód, każda ” jak malowana „, dzięki testowaniu wiem, że na pewno nie raz zakupię te jagody Goji, bo prócz wspaniałych walorów smakowych ta puszeczka kryje w sobie wiele witamin, minerałów i składników odżywczych doskonale zachowanych w tych małych jagódkach. Porcja zdrowia i pyszny smak!

Serdecznie zapraszam na bloga :-)  http://qulinarnepasje.blogspot.com/



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...