Witarianizm – wegańska surowa dieta: na czym polega?
20 marca 2012, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny
20 marca jest Światowy Dzień Bez Mięsa, dlatego też dzisiaj na portalu poruszamy tematy wegetarianizmu i innych diet bezmięsnych.
Witarianizm określany jest także jako raw food vegan diet czyli wegańska surowa dieta, bo taka w istocie jest. Od niedawna rośnie jej popularność w Hollywood. Jej zwolenniczkami są między innymi Uma Thurman, Gwen Stefani czy Demi More.
W wielu czasopismach opisywane są za i przeciw wobec takiej diety, co również świadczy o zainteresowaniu czytelników. Niektórzy traktują witarianizm nie tylko jako zwyczajną, okresową dietę – coraz częściej stanowi ona styl życia.
Witariańska dieta oznacza odżywianie się wyłącznie lub w większości (ponad 50%) pokarmami surowymi, świeżymi, nieprzetworzonymi, niegotowanymi (witarianie dopuszczają podgrzewanie jedzenia do ok. 40-45 °C, gdyż w takiej temperaturze nie są niszczone naturalne enzymy, białka, witaminy i mikroelementy), niemrożonymi najlepiej organicznymi z hodowli ekologicznych. W diecie witariańskiej spożywa się surowe owoce oraz warzywa. Nieprawdą jest fakt, że stosując tę dietę nie można jeść mięsa. Jednak ze względu na brak obróbki termicznej, rzadko kto się na to decyduje. W zamian można pokusić się o spożywanie surowych ryb (np. w postaci sushi) oraz różnych rodzajów orzechów i nasion, które są głównym źródłem tłuszczu w tej diecie. Idealna procentowa zawartość wydaje się taka: 75-85% owoców, 10-20% warzyw zielono liściastych i 5% nasion czy orzechów, do tego czasem glony. Doug Graham zaleca jednak, aby z węglowodanów pochodziło w ciągu dnia 80% energii, a z białka i tłuszczu po 10%. Niektórzy z diety wykluczają także kiszonki oraz świeżo wyciskane soki z owoców. Produkty takie jak alkohol, kofeina i rafinowany cukier są całkowicie wykluczone.
Można łatwo wywnioskować, iż surowa dieta to tak naprawdę weganizm bez gotowania, smażenia i pieczenia potraw. Pozwala ona na powrót do naturalności, uzyskanie wigoru i pełni zdrowia, przy jednoczesnej utracie wagi nawet w pierwszych dwóch tygodniach stosowania diety.
Jedną z pierwszych promotorek surowej diety w USA była Dr Ann Wigmore. Była autorką wielu książek i publikacji, założycielka -”The Ann Wigmore Natural Health Institut” i współzałożycielka – Hippocrates Health Institute . Była promotorką picia soku z młodych pędów traw. Kładła duży nacisk na detoks ciała jak i również na podejście holistyczne, które obejmuję ciało i umysł jako całość. Udało jej się wyleczyć z raka jelita grubego, alergii i innych dolegliwości. Zwiększone spożycie warzyw i owoców, które gwarantuje dieta, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne. Z tych powodów, na diecie Raw Food opiera się wiele terapii antynowotworowych. Obecnie do największych promotorów diety witariańskiej zaliczyć można między innymi: Dr.Gabriel Cousens, Dr. Douglas Graham, Dr. Fred Bisci, Angela Stokes, Paul Nison, Dawid Wolfe, Frederic Patenaude, Philip McCluskey, Kevin Gianni, Shazzie, Kate Magic, Victoria Boutenko.
Taka dieta niewątpliwie oczyszcza organizm ze wszelkich trucizn, jest lekka, i łatwostrawna. Wpływa korzystnie na pozbycie się zbędnych kilogramów i cellulitu. Zawarty w surowej żywności enzym o nazwie lipaza, który pod wpływem temperatury ulega rozkładowi ułatwia spalanie tłuszczów w organizmie. Badania przeprowadzone głównie na warzywach krzyżowych wykazały, że jedzenie surowych warzyw krzyżowych (np. kapusta, brukselka, brokuły, kapusta włoska) zmniejsza ryzyko raka piersi, prostaty i pęcherza moczowego. Jedzenie surowych warzyw zmniejsza rownież ryzyko raka jamy ustnej, gardła, krtani, raka przełyku i żołądka. Atutem surowej diety, często wymienianym przez kobiety jest fakt, że ze względu na wysoką zawartość mikroelementów i pierwiastków, wpływa korzystnie na wygląd skóry: cera staje się świetlista, promienna, a ciało bardziej ujędrnione. Człowiek staje się znacznie zdrowszy, kobiety przestają krwawić w trakcie okresu, skraca się jego czas trwania oraz znikają towarzyszące mu bóle (nie potwierdzone naukowo). Oprócz diety i dbania o swoje zdrowie jest to także styl życia, styl będący całkowicie naturalny dla człowieka oraz otaczającej go przyrody. Jest to życie pełne harmonii z otaczającą nas naturą, otaczającymi nas żywymi organizmami. Jest to życie bez wykorzystywania innych stworzeń do własnych celów.
Surowa dieta nie dostarcza jednak organizmowi podstawowego składnika budulcowego czyli białka. Jego niedobór jest szkodliwy, szczególnie w młodym wieku. Może on powodować zaburzenia wzrostu i rozwoju wśród dzieci oraz prowadzić do obniżenia się odporności organizmu. Dlatego bardzo ważnym elementem przejścia na dietę surową jest odpowiednie przygotowanie. Najlepszym rozwiązaniem jest zasięgnięcie rady specjalisty, dietetyka. Ze względu na to, że wykluczeniu podlegają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego oraz produkty zbożowe, u witarian często obserwuje się niedobory żelaza, wapnia, fosforu, magnezu oraz witaminy D i z grupy B. Wielu surojadów ma problemy z zębami oraz psującymi się dziąsłami. Dieta ta wymaga dobrej znajomości zasad żywienia i zawartości poszczególnych jej składników – tak, by zapewnić organizmowi codzienną „dostawę” odpowiednich składników odżywczych.
Według różnych opinii, dieta surowa a więc oparta na surowych produktach, jest oceniana albo jako droga do doskonałego zdrowia albo do jego utraty poprzez niebezpieczne niedożywienie. Prawda jak zwykle leży gdzieś pośrodku.
Materiały:
www.mojwitarianizm.pl, www.naturalneoczyszczanie.pl, www.sekretyzdrowia.com, www.mantrazdrowia.pl, www.ekoistka.pl
www.mojwitarianizm.pl, www.naturalneoczyszczanie.pl, www.sekretyzdrowia.com, www.mantrazdrowia.pl, www.ekoistka.pl
Zobacz również:
- Wegetarianizm i ciąża – mity i fakty
- Koktajle owocowe – dużo przepisów
- Jak sadzić i wyhodować kiełki?
- Owocowe i warzywne koktajle: eliksiry młodości
- Soki i koktajle oczyszczające krew i organizm