Kurczak w sosie koperkowym

21 sierpnia 2009,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kurczak w sosie koperkowym

Delikatne danie z gotowanego kurczaka w sosie.

Czas ; 1 godzina

Składniki :
4 całe udka z kurczaka ( lub piersi jak kto woli )
2 marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera ( wielkości małej marchewki )
1/3 pora
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
1 litr wody
1 szklanka słodkiej śmietanki
3 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny
Szczypta soli
Szczypta cukru
½ szklanki pokrojonego koperku

Mięso i oczyszczone warzywa zalać wodą . Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kostkę bulionową .Gotować na małym gazie 45 minut. Wyjąć mięso i warzywa , a wywar przecedzić. Mięso obrać z kości , skór i chrząstek. W rondelku rozpuścić masło. Wrzucić koper i dusić mieszając 2 minuty. Wsypać mąkę .Rozmieszać. Wlać śmietankę i tyle bulionu by powstał gęsty- kremowy sos. Doprawić sokiem z cytryny, solą cukrem. Włożyć mięso i podgrzać.
Podawać z ryżem na sypko i marchewka z groszkiem.

 

nadesłała: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...