Kurczak w sosie koperkowym

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kurczak w sosie koperkowym

Delikatne danie z gotowanego kurczaka w sosie.

Czas ; 1 godzina

Składniki :
4 całe udka z kurczaka ( lub piersi jak kto woli )
2 marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera ( wielkości małej marchewki )
1/3 pora
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
1 litr wody
1 szklanka słodkiej śmietanki
3 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny
Szczypta soli
Szczypta cukru
½ szklanki pokrojonego koperku

Mięso i oczyszczone warzywa zalać wodą . Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kostkę bulionową .Gotować na małym gazie 45 minut. Wyjąć mięso i warzywa , a wywar przecedzić. Mięso obrać z kości , skór i chrząstek. W rondelku rozpuścić masło. Wrzucić koper i dusić mieszając 2 minuty. Wsypać mąkę .Rozmieszać. Wlać śmietankę i tyle bulionu by powstał gęsty- kremowy sos. Doprawić sokiem z cytryny, solą cukrem. Włożyć mięso i podgrzać.
Podawać z ryżem na sypko i marchewka z groszkiem.

 

nadesłała: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...