Wątróbka z cebulką

30 listopada 2009, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

To propozycja szybkiego i smacznego dania z wątróbki

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 3 duże cebule
  • 5 łyżek mąki
  • 0,5-1 szkl. białego wina wytrawnego
  • do smaku: sól, pieprz mielony
  • do smażenia: kilka łyżek oleju

OPIS PRZYGOTOWANIA:

Wątróbkę opłukać i dokładnie osączyć, oczyścić z żyłek, ew. pokroić każdą na pół. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, oprószyć ją solą i pieprzem i smażyć 10 min. na małym ogniu aż zmięknie, ale nie zrumieni się, przełożyć do rondla. Na patelnię wlać znowu 3 łyżki oleju i bardzo rozgrzać. Kłaść kawałki obtoczonej w mące wątróbki i smażyć do zrumienienia z obu stron, partie usmażone przekładać na cebulę. Kiedy już cała wątróbka jest usmażona na patelnię wlać wino i zagotować mieszając aż odkleją się od dna wszystkie przysmażone drobinki, przelać do rondla. Wątróbkę z cebulką dusić jeszcze 5 min.. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami albo pieczywem.

file1259593749



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Żubrówka czy Luksusowa na imprezę?…
Ja nie piję wódki, więc się nie wypowiem która lepsza. Ja na imprezę...
Jaki utrwalacz do pazknoci ???
Utwardzacz może być stosowany jako baza pod kolorowy lakier lub samodzielnie, jako preparat odżywczy....
Niechęć do macierzyństwa
W takim uproszczonym schemacie myślenia nie mieszczą się inne powody, z jakich ktoś...
pasemka na czarne włosy
Pasemka na czarnych włosach mogą być subtelne i naturalne, na przykład w kolorze średniego...