Krokiety z pokrzywami

16 sierpnia 2011, dodał: Mysiunia
Artykuł zewnętrzny

Jak wiadomo, dawno dawno temu były całkiem inne czasy i mięso było przysmakiem okazjonalnym w niedziele i święta, a w tygodniu przecież też trzeba było coś jeść, jednocześnie ograniczać się do jak najtańszych kosztów. Prezentuję krokiety z farszem z pokrzyw – farsz z tego co znalezione przed domem, by było tanio, ale tym samym zdrowo i smacznie. Obecny przepis jest wersją udoskonaloną, dzisiejszych 'czasów’, jednak przepis ten krąży w mojej rodzinie już od kilkudziesięciu lat i wart jest spróbowania!

Ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklankę wody gazowanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju

Wszystkie powyższe składniki dokładnie miksujemy po czym smażymy na rozgrzanej patelni  cienkie naleśniki.  (wychodzi ok 40 sztuk)

Farsz:

  • 50 młodych pokrzyw (górne części – takie jak na zdjęciu)
  • 1 cebula
  • 2łyżki margaryny
  • sól i pieprz

Pokrzywy gotujemy 1-2 minuty w osolonej wodzie, następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową i drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na margarynie, gdy jest już miękka zdejmujemy z ognia i mieszamy z  pokrzywami, doprawiamy do smaku pieprzem i solą (nie załujemy przypraw aby farsz miał wyrazisty smak). Każdy naleśnik smarujemy niewielką ilością farszu i  składamy go w kopertę lub w trójkąt.   Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na oleju po obu stronach na rumiany kolor.

file1313483553