Gołąbki duńskie z wędliną w 25 min:)

5 czerwca 2011, dodał:
Artykuł zewnętrzny

Przepis mojej bratowej na wyśmienite gołąbki:)

Składniki:

  • duża główka sałaty lodowej
  • 1 szklanka pęczaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 laska kiełbasy
  • 1 szklanka kukurydzy z puszki
  • czerwona papryka
  • sól, pieprz, olej do smażenia

Wykonanie:

Pęczak gotuję w lekko osolonej wodzie a następnie go odcedzam. Liście sałaty dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Każdy liść owijam folią i chwilkę wałkuję z obu stron to zapewni, że przy zwijaniu liście nie będą pękać. Farsz: kiełbasę kroją w małą kostkę i podsmażam na patelni z rozgrzanym olejem. Czosnek obieram i drobno siekam. Paprykę myję, usuwam z niej gniazdo i kroję w małą kostkę. Wszystkie warzywa z kukurydzą dodaję do kiełbasy i wsypuję do nich pęczak. Na koniec doprawiam solą i pieprzem chwilkę podsmażam od czasu do czasu mieszając. Na każdy liść sałaty nakładam porcję farszu i zawijam je jak zwykłe gołąbki.

Smacznego!!!