Syrop klonowy zamiast cukru. Czy to zdrowsza alternatywa?
Powszechna moda na odchudzanie i strach przed cukrzycą sprawiają, że coraz więcej z nas sięga zamiast cukru- po różnego rodzaju słodziki. Czy jednak na pewno są one zdrowe?
Okazuje się, że zarówno słodziki, jak i wiele napojów i innych specyfików, które spożywamy, zawierają aspartam, czyli ester metylowy N-aminokarboksylaminoacetylofenylalaniny, oznaczany symbolem E-951.
Wokół tego środka jest wiele kontrowersji. Od początkowego zachwytu (jest wiele słodszy od cukru i mniej kaloryczny) po głosy, że może przyczyniać się do powstawania nowotworów, powodować zaburzenia depresyjne czy psychozy, czy zmiany w układzie nerwowym, z objawami podobnymi do objawów stwardnienia rozsianego czy choroby Alzheimera.
Skoro więc stosując aspartam, możemy sprawić sobie więcej szkody niż korzyści, warto pomyśleć o zdrowszym osładzaniu sobie życia.
Ten słodki specjał zawiera bowiem związki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym, w tym wielce prozdrowotne antyoksydanty i polifenole, które mogą jak się okazuje nawet wspomagać leczenie cukrzycy typu drugiego.
Są to wielce optymistyczne wiadomości, szczególnie, że coraz większy nacisk kładzie się obecnie na zdrowe odżywianie, konsumenci są coraz bardziej świadomi, a cukrzyca typu drugiego zbiera i będzie zbierać nadal obfite żniwo.