Jak zrobić klarowane masło?

19 października 2018, dodał: Madzia444
Artykuł zewnętrzny

 

Masło jest lepszym produktem niż margaryna i większość olejów rafinowanych. Wyjątkową cechą masła klarowanego (ghee), czyli masła pozbawionego pochodzących z mleka substancji stałych, są jego właściwości lecznicze, niespotykane wśród tłuszczów nasyconych.

Masło klarowane zawiera kwas masłowy, czyli kwas tłuszczowy o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych, który podnosi w organiźmie poziom interferonu – naturalnej substancji przeciwwirusowej. Odkryto również, że kwas masłowy odznacza się cechami pomocnymi w zapobieganiu chorobie Alzheimera i jej leczeniu. Oprócz tego poprawia wzrok, stymuluje działanie wątroby, poprawia dzianie enzymów, wzmacnia nerki i mózg oraz pomaga w szybkim eliminowaniu toksyn z organizmu. W przeciwieństwie do masła nie podnosi poziomu cholesterolu we krwi.
Klarowane masło jest właściwie najlepszą postacią masła, jaką można wykorzystać do gotowania, smażenia czy pieczenia potraw kulinarnych. Nie czernieje, nie dymi ani nie przypala się w czasie obróbki termicznej, jak to ma miejsce w przypadku zwykłego masła. Oprócz tego, że ghee jest zdrowe, to nie jełczeje. Przechowywane w zamknięciu i chłodzie nie będzie się psuło nawet przez kilka tygodni. Ghee w czasie podgrzewania zmienia swą strukturę tłuszczową z nasyconej w jednonienasyconą, taką, jaka pierwotnie występuje w oliwie z oliwek.

Sposób przygotowania masła klarowanego:

Cztery kostki Masła Extra (82,5 % tłuszczu, bez dodatku olejów roślinnych) skroić w drobne kawałki. Przepłukiwać zimną wodą do momentu aż woda będzie klarowana i pozbawiona wszelkich zanieczyszczeń.

Odsączyć masło i przełożyć do naczynia. Ustawić płomień gazu na min (dobrze jest podłożyć płytkę pod naczynie). Na kuchenkach z płytą grzewczą ustawić płytę na minimalną temperaturę.
Topić masło powoli nie dopuszczając do jego przypalenia. Szumowiny zbierać sitkiem lub łyżką drewnianą. Proces klarowania masła (ok. 1,5 godz.) ma przebiegać do momentu aż masło będzie zupełnie klarowne i czyste. Na koniec klarowania masło przecedzić przez gazę.
Przelać do naczynia ceramicznego, przykryć i przechowywać w ciemnym pomieszczeniu.

Masło GHEE stosujemy do smażenia, pieczenia, duszenia, gotowania i do smarowania pieczywa.

Zródła: www.prywatnezdrowie.pl

Zobacz również:

  1. Przepis na smaczny domowy smalec
  2. Majonez na różne sposoby
  3. Jak zrobić gorącą czekoladę
  4. Na jesienne chłody grzańce i grogi