Krokiety z mąki orkiszowej z kurczakiem
Artykuł zewnętrzny
Ciasto:
- 100 g mąki pszennej (typ 500)
- 50 g mąki orkiszowej (typ 450)
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju Carotino
- szczypta soli
- szczypta cukru
- szczypta sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
- ½ szklanki gazowanej wody mineralnej
- 1 szklanka mleka
Farsz
- 25 dkg gulaszowego mięsa z kurczaka
- 1 kostka rosołowa Bulion Cielęcy
- 8 kawałków suszonych grzybków
- 15 dkg kiszonej kapusty
- 5 dkg drobno posiekanej cebuli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka SmakoMyku
- ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 jajko
Do panierowania:
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 jajko
- ¼ szklanki mleka
- ¼ łyżeczki białego mielonego pieprzu
- 1/8 łyżeczki wegety
- Olej do smażenia
W garnku doprowadzamy do wrzenia 1 litr wody. Wkładamy mięso, kostke rosołową i grzyby. Gotujemy przez 15 minut na średnim płomieniu. Wyjmujemy mięso, do wywaru wrzucamy kapustę. Gotujemy do momentu, aż kapusta zmięknie. Mięso bardzo drobno siekamy. Cebulę szklimy na oleju. Ugotowaną i przestudzoną kapustę wraz z grzybami drobno siekamy. Wszystkie składniki farszu wrzucamy do miski i mieszamy do momentu, aż farsz zacznie odstawać od łyżki. Z podanych składników przygotowujemy rzadkie ciasto (w razie potrzeby zwiększamy ilość mleka). Smażymy naleśniki.
Zawijamy krokiety. Jajko rozkłócimy z mlekiem i przyprawami. Krokiety panierujemy najpierw w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.