Tort ziemniaczany z papryką
składniki:
1 kg twardych ziemniaków
2 czerwone papryki
4 cebulki dymki
majeranek
25 dag śmietany
5 jaj
15 dag tartego ementalera
sól,pieprz
tłuszcz do formy
Ziemniaki gotować łupinach, w osolonej wodzie ok.20 min. Odcedzić, przelać zimną wodą, ostudzić, obrać i pokroić w plastry.
Strąk papryki oczyścić. Miąższ drobno posiekać. Dymkę posiekać w cienkie talarki.
Śmietanę roztrzepać z jajkami i majerankiem. Doprawić solą i pieprzem. Mniej więcej 1/4 ziemniaków ułożyć na dnie natłuszczonej formy(26 cm średnicy).Posypać 1/4 warzyw i sera oraz polać 1/4 śmietany z jajkami.Pozostałe ziemniaki układać na przemian z warstwami warzyw i sera oraz resztą śmietany.
Tort ziemniaczany piec w podgrzanym do temp.175-200 stopni piekarniku przez ok. godzinę, przykryć po jakimś czasie pergaminem, żeby tort nie ściemniał.