Ryż z kiełbasą i groszkiem

15 marca 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Czasami nie mam natchnienia do gotowania i wtedy zwykle ratuje mnie ryż…

składniki:

  • 1 szkl. suchego ryżu długoziarnistego
  • 15-20 dkg chudej, cienkiej kiełbasy – ja dałam czosnkową
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 20 dkg zielonego groszku, świeżego albo mrożonego – taki z puszki raczej nie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku
  • do smaku: sól, pieprz mielony

sposób przygotowania: Ryż dokładnie opłukać pod zimną, bieżącą wodą, osączyć. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Kiełbasę pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać masło albo oliwę, wrzucić kiełbasę, lekko zrumienić i wytopić. Następnie dodać cebulę z czosnkiem, smażyć mieszając aż się zeszkli i wtedy wsypać ryż, dalej smażyć 2-3 min. aż obtoczy się w tłuszczu. Wlać 2 szkl. wody i dusić na małym ogniu aż ryż będzie prawie miękki, ok. 15min. Przez ten czas ryż powinien wchłonąć prawie cały płyn i napęcznieć. Teraz dodajemy groszek (mrożonego nie rozmrażamy wcześniej) i dosypujemy połowę koperku, mieszamy, dusimy następne 5 min.. Jeśli cały płyn zostanie wchłonięty i wyparuje z ryż jeszcze nie będzie miękki należy dolać ok.0,5 szkl. wody. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy potrawę solą oraz pieprzem. Podajemy posypane resztą zieleniny

file1300198562



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak zepsuć sobie związek?
Dobre podpowiedzi, jak skłonić faceta do odejścia tak żeby myślał, że to samo...
Jak stawiać granice innym ludziom?
Raja, tak trzeba, inaczej ludzie sobie na zbyt wiele pozwalają. Dopiero jak wiedzą...
Ustawa o języku śląskim
Proponuję też ustawę o języku góralskim poznańskim czy krakowskim, bo to też przecież...
Zwrotomat
U nas też może to się przyjmie, ludzie lubią ten dreszczyk emocji,...