Zupa pieczarkowa z pulpecikami
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
( na 4 osoby)
– 1 duża marchew,
– 25 dag. pieczarek,
– 1 cebula,
– 2 łyżki masła,
– 2 łyżki mąki pszennej,
– 1,5 litra bulionu drobiowego,
– 30 dag. mielonego mięsa z indyka,
– 1 jajko,
– 1 łyżka bułki tartej,
– 2 serki topione,
– natka pietruszki,
– sól i pieprz,
– olej do smażenia.
Sposób wykonania:
- cebulę obieramy i kroimy w kostkę,
- marchew obieramy, płuczemy i kroimy w pół talarki,
- w garnku o grubym dnie roztapiamy masło i wrzucamy warzywa, mieszając smażymy 2-3 minuty,
- pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki i dodajemy do warzyw, podsmażamy jeszcze 2 minuty,
- podsmażone składniki oprószamy mąką i mieszając wlewamy powoli bulion drobiowy,
- doprowadzamy do wrzenia a następnie gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 min.,
- w tym czasie do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu, wyrabiamy na gładką masę,
- formujemy małe pulpeciki, wrzucamy na mocno rozgrzany olej i smażymy na rumiano,
- niewielką ilość gorącej zupy odlewamy do kubka i rozpuszczamy w niej serki topione (dobrze mieszamy aby nie pozostały grudki)
- roztopione serki dodajemy do zupy i mieszamy podgrzewając,
- na koniec gotowe pulpeciki przekładamy do zupy, przyprawiamy solą i pieprzem, podajemy z natką pietruszki.