Kremowe zupy jesienne top 5 przepisów!
Jesień to czas, kiedy częściej niż zwykle sięgamy po ciepłe, pożywne potrawy. Talerz kremowej zupy to idealny towarzysz długich wieczorów, gdy za oknem króluje plucha i jesienne ciemności. Oto 5 ciekawych i prostych propozycji, które warto samodzielnie przygotować.
Szukając składników do Twojej zupy, skorzystaj z promocji na wybrane przez Ciebie artykuły! Gazetki promocyjne to nie tylko sposób na zaoszczędzenie kilku złotówek, ale także przydatne źródło inspiracji, gdy brakuje Ci pomysłu na obiad.
1. Zupa krem z dyni
Łatwa i delikatna, kremowa zupa z dyni to klasyka znana w wielu domach. Gdy raz pojawi się w Twoim talerzu, z pewnością będzie jego częstym gościem.
Składniki (4 porcje)
- 500 g dyni
- cebula
- 1 l bulionu
- łyżka masła klarowanego
- szczypta tymianku
- kilka nasion kolendry
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 4 łyżki gęstej śmietany
- sól, pieprz do smaku
Obierz cebulę i pokrój ją na drobną kostkę, następnie podsmaż ją w garnku na maśle klarowanym. Wydryluj miąższ z dyni i również chwilę podsmaż. Zalej całość bulionem (mięsnym lub warzywnym) i doprowadź do wrzenia. Dodaj przyprawy i gotuj na delikatnym ogniu do miękkości kawałków dyni. Zmiksuj zawartość dania za pomocą blendera. Podawaj z odrobiną śmietany.
2. Zupa krem z ziemniaków
Ten przepis świetnie nadaje się jako obfita przystawka lub właściwy posiłek. Pikantna zupa krem z ziemniaków zachwyci swoją prostotą i doda mnóstwa energii.
Składniki (4 porcje)
- 400 g ziemniaków
- 4 papryczki chili
- 1 l wody lub bulionu
- kostka rosołowa
- 2 łyżki oliwy
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- posiekany pęczek pietruszki
- 0,25 l śmietany do zup
- sól, pieprz do smaku
Obierz ziemniaki, pokrój je w grubą kostkę i ugotuj w dużym garnku. W tym czasie podsmaż papryki pokrojone w cienkie paski i pozbawione pestek. Dodaj paprykę i domową kostkę rosołową do ugotowanych ziemniaków. Gotuj przez 15 minut. Zmiksuj całość za pomocą blendera i wlej śmietanę. Dodaj przyprawy i dobrze wymieszaj. Podawaj z posiekaną pietruszką.
3. Zupa krem ze szpinaku
Ta aksamitna zupa rozpływa się w ustach i zadowoli nawet największych smakoszy. Doskonała propozycja dla fanów szpinaku.
Składniki (4 porcje)
- 600 g świeżego szpinaku
- 150 g włoszczyzny (por, seler, marchew)
- 300 g ziemniaków
- 20 g masła
- łyżka orzeszków piniowych
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki śmietany
- 400 ml wody
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Umyj szpinak w zimnej wodzie i posiekaj na drobniejsze części. Z resztę warzyw uczyń tak samo. Podsmaż całość na maśle do przyrumienienia i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia. Dodaj przyprawy i gotuj pod przykryciem przez kwadrans. Użyj blendera i dokładnie zmiksuj zawartość garnka. Dodaj całe orzeszki. Każdą porcję ozdób kleksem śmietany.
4. Zupa krem z kukurydzy
Ten przepis jest nie tylko szybki w przygotowaniu, ale także niesamowicie smaczny. Warto spróbować tę zupę także w wersji na ostro, z dodatkiem pieprzy cayenne.
Składniki (4 porcje)
- 2 cebule
- 50 g masła
- 200 ml śmietany
- 200 ml bulionu
- 500 ml wody
- ½ średniego pora
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 puszki kukurydzy
- 1 marchew
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli i cukru
Podsmaż warzywa na maśle i dodaj pozostałe składniki oprócz śmietany. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie wyłów stałe elementy sitkiem i podsmaż je na patelni. Wrzuć wszystko z powrotem do garnka i zmiksuj blenderem. Dodaj śmietanę i wymieszaj całość cały czas gotując. Udekoruj całymi ziarnami słodkiej kukurydzy.
5. Serowa zupa krem
Kremowa zupa serowa zachwyci Cię swoją delikatną konsystencją. To idealny sposób na poprawę humoru w czasie jesiennej chandry. Do tego przepisu nie będziesz potrzebować blendera.
Składniki (4 porcje)
- 60 g mąki
- 50 g masła
- 0,125 l białego wina
- 250 ml bitej śmietany
- 140 g tartego sera pleśniowego (można zastąpić serem topionym)
- 0,5 l bulionu
Roztop masło w rondelku i krótko podsmaż mąkę. Gdy zasmażka delikatnie nabierze koloru, dodaj białe wino i wymieszaj całość. Zdejmij garnek z ognia i pozwól ostygnąć jego zawartości. Następnie dodaj śmietanę oraz bulion, całość dobrze wymieszaj. W tym czasie możesz przygotować ser – zetrzyj go lub posiekaj na drobne kawałki. Postaw garnek z powrotem na kuchence i ustaw średni ogień. Wrzuć do środka ser i mieszaj, aby dobrze się pościł. Dodaj przyprawy i doprowadź do wrzenia, gotuj przez 5 minut. Zupę najlepiej podawać z grzankami z ciemnego pieczywa.
zobacz również:
Top 3 zupy na odchudzanie |
Zielone zupy i kremy – 20 super przepisów! |
Dieta zupowa – główne zasady i przepisy na odchudzające zupy |