3 wegetariańskie przekąski na imprezę!

23 września 2022, dodał: EmiliaSpychala18
Artykuł zewnętrzny

Zaplanowałaś imprezę i jako gospodyni chciałabyś popisać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi? Co jeśli jednak, wszystkie twoje popisowe dania mają w podstawie kurczaka, lub inny rodzaj mięsa, a zaproszeni goście stronią od jego spożywania? Nie przejmuj się, pomożemy ci szybko, smacznie i zdrowo przyswoić przepisy, które zrobią furorę na imprezie wśród wszystkich twoich znajomych.

wegetariańskie dania

 

Wegański tatar

Odpowiednik standardowego tatara, dla wegetarian na bazie wafli ryżowych, smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu. Świetna przystawka w połączeniu z chlebem, robi naprawdę duże wrażenie zarówno wizualnie jak i smakowo.

Składniki na 1 średnią porcję:

– 5– 6 sztuk grubych wafli ryżowych (około 50g)
– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (lub więcej do koloru)
– 1 łyżeczka dobrej musztardy
– 100 – 150 ml wody mineralnej
– 2 – 3 łyżki oleju rzepakowego
– 2 białe cebule (w tym do podania)
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki płatków drożdżowych
– 1 łyżeczka papryki ostrej
– sól, pieprz do smaku
– ogórki kiszone do podania
– „jajko” do polania: 2 łyżki śmietanki sojowej lub majonezu
– 1 łyżeczka musztardy
– szczypta soli

Przygotowanie:

Wafle ryżowe pokrusz rękami na drobne, pojedyncze „kawałki” ryżu, jak na zdjęciu powyżej. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z musztardą i 100ml wody. Cebulę posiekaj jak najdrobniej. Do pokruszonych wafli ryżowy dodaj 3/4 cebuli oraz płatki drożdżowe, a następnie wlej czerwoną miksturę i porządnie wymieszaj dłońmi, a wafle zaczną chłonąć płyn. W miarę potrzeby dodaj więcej wody, bądź oleju. Dopraw porządnie papryką, pieprzem oraz solą i przygotuj jajko do podania tatara, po prostu wymieszaj składniki. Tatara podawaj schłodzonego, z posiekanym ogórkiem kiszonym, cebulką, „jajeczną polewą” i koniecznie z dobrym chlebem. Smacznego!

Wegański tatar

Warzywne chipsy

Jest to najprostszy sposób na imprezową przekąskę, jego wykonanie zajmuje dosłownie chwilę, a pieczenie to kwestia pół godzinnego pobytu w piekarniku. To przede wszystkim dużo zdrowsza alternatywa dla standardowych paczkowanych chipsów.

Składniki:

– 3 bataty
– niewielka ilość oleju rzepakowego do natarcia plastrów
– dowolna, ulubiona przyprawa: papryka ostra lub wędzona, czosnek, imbir

Przygotowanie:

Bataty dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, nie obieraj. Pokrój ziemniaka na jak najcieńsze plastry. Piekarnik nagrzej do 150 stopni, a surowe chipsy natrzyj olejem. Na wyłożonej blasze papierem rozłóż równomiernie chipsy, tak by się nie dotykały i były ułożone w jednej warstwie. Chipsy piecz z termoobiegiem przez około 30 – 40 minut, gdy zaczną się odrobinę przypalać zmniejsz w połowie czasu temperaturę do 120 stopni i kontynuuj do pełnego upieczenia. Mieszankę przyprawową przesyp do papierowej torebki, a do niej włóż upieczone chipsy.
Gwałtownie potrząśnij. Gotowe!

Warzywne chipsy

Bruschetta z pieczarkami

Jest to prosta i szybka w przygotowaniu wersja bagietki z dodatkiem pieczarek oraz sera. Idealnie wpasuje się w klimat jako imprezowa przekąska i na pewno zaskoczy niejednego z twoich znajomych.

Składniki:

– bagietka (pszenna lub pełnoziarnista)
– łyżka masła
– 400 g pieczarek
– pół cebuli
– sól
– pieprz
– papryka słodka w proszku
– tarta mozzarella lub cheddar
– 1 ząbek czosnku
– zioła prowansalskie
– natka pietruszki
– łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego

Przygotowanie:

Pieczarki pokroić w plasterki (im mniejsze tym ładniej będą wyglądać na grzance). Cebulę posiekać. Na patelki rozpuścić łyżkę masła. Poddusić cebulkę i dodać pieczarki, skropić sokiem z cytryny lub octem winnym. Gdy zmiękną przyprawić solą, pieprzem, papryką i ziołami. Ząbek czosnku posiekać lub przecisnąć przez praskę. Dodać do smaku. Natkę posiekać i wymieszać z grzybami. Bułkę pokroić po skosie w dość grube kromki (każdą kromkę można także delikatnie posmarować masłem, ale nie jest to koniecznie gdyż pieczarki będą dość wilgotne i bułka wciągnie sos). Mozzarellę lub cheddar zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na każdą kromkę nakładać porcję pieczarek, a wierzch posypać serem (ilość wg upodobań). Zapiekać około 5 minut do roztopienia sera (można dłużej jeśli ktoś lubi bardzo chrupiące bułeczki).

Bruschetta z pieczarkami

 

Jak widzisz imprezowe przekąski dla wegetarian są jeszcze prostsze w przygotowaniu, niż standardowe przekąski na bazie mięsa. Mamy nadzieję, że wszystkim zasmakują przedstawione przez nas przepisy, i życzymy udanej zabawy.

zobacz również:

Wegańskie przekąski na zimno i ciepło

Babski wieczór: pomysły, przekąski i konkursy

Tapasy – różne przepisy na hiszpańskie przekąski

 



FORUM - bieżące dyskusje

Alkohol na imprezie
Ja bym postawiła na wino, które doskonale sprawdzi się podczas uroczystej kolacji. Na bardziej...
Jaki kształt paznokci?
Kobiety posiadające długie, wąskie palce, powinny wybierać kwadratową formę paznokci. Dla krótszych palców idealne...
Poduszki ciążowe
Poduszka dla ciężarnych jest polecana przy bólach kręgosłupa i problemach z zasypianiem oraz osobom,...
Laminowanie włosów
Laminowanie włosów to zabieg, który polega na wypełnianiu łuski włosa niezbędnymi dla jego zdrowego...