Żurek szlachetny z kminkiem i chrzanem

27 marca 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
– 150 g boczku wędzonego
– pół pęczka włoszczyzny
– 2 liście laurowe
– 4 ziarna ziela angielskiego
– 3 ziarna czarnego pieprzu
– 4 ząbki czosnku
– łyżeczka kminku
– łyżka chrzanu
– szczypta majeranku
– 1,5 l wody
– 3 łyżki śmietany
– Żurek szlachetny z chrzanem Knorr

Sposób przygotowania:
1. Włoszczyznę rozdrobnij i zalej wodą. Dodaj liść laurowy, pieprz, kminek oraz ziele angielskie i cały kawałek boczku. Gotuj ok. 30 minut.
2. Po tym czasie wyjmij z wywaru włoszczyznę i boczek.
3. Następnie do wywaru dodaj Żurek Knorr i dokładnie wymieszaj.
4. Wlej śmietanę, dodaj majeranek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz chrzan.
5. Boczek pokrój w kostkę i ponownie dodaj do zupy. Całość gotuj jeszcze kilka minut i podawaj. Zupa doskonale smakuje z kromką razowego pieczywa.

1



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz