Pasztety na Wielkanoc – najlepsze przepisy! | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Pasztety na Wielkanoc – najlepsze przepisy!

27 marca 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Pasztet z łososia i szpinaku
Składniki:
– 400 g świeżego łososia
– Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
– 450 g świeżego szpinaku
– 160 ml gęstej śmietany
– 3 jajka
– gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. 150 g łososia pokrój w kostkę.
2. Resztę zmiksuj w robocie kuchennym z jajkami, dopraw Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i gałką muszkatołową.
3. Posiekaj szpinak. Do masy dodawaj szpinak, miksując całość.
4. Następnie dodaj łososia pokrojonego w kostkę, śmietanę i delikatnie wymieszaj.
5. Nagrzej piekarnik do 180°C. Formę do pieczenia (23×12 cm) wysmaruj masłem, wyłóż folią aluminiową. Do formy wlej masę, przykryj folią od góry i wstaw do dużej blachy napełnionej zimną wodą do 1/3 wysokości (pasztet będzie się piekł w kąpieli wodnej).
6. Całość umieść w piekarniku (150°C) i piecz 1 godzinę. Po upieczeniu i ostudzeniu schładzaj w lodówce przez noc.

2

Pasztet z rozmarynem i żurawiną
Składniki:
– 400 g mięsa wieprzowego (łopatka)
– 1 Esencja do duszonych mięs Knorr
– 250 g podgardla wieprzowego
– 400 g wołowiny
– 250 g wątróbki
– 6 łyżek żurawiny suszonej (namoczona w ciepłej wodzie)
– 1 łyżka rozmarynu świeżego (posiekanego)
– 1 cebula
– włoszczyzna (marchewka, kawałek selera, pietruszka)
– 2 kajzerki namoczone w wodzie
– 5 jajek
– tłuszcz do smażenia
– pieprz czarny
– 3 liście laurowe i ziela angielskie
– 2 łyżki bułki tartej
– 1 łyżka margaryny
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie mięsa oprócz wątróbki pokrój na mniejsze kawałki, obsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełóż do garnka i zalej niewielką ilością wody – tak, aby przykryła mięso.
2. Do garnka dodaj obrane warzywa, liść oraz ziele. Całość zagotuj, zbierz powstałe szumowiny i duś mięso do momentu, gdy będzie bardzo miękkie. Na kilkanaście minut przed końcem duszenia włóż również wątróbkę.
3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu. Kajzerki odciśnij z wody.
4. Wszystkie mięsa, cebulę, warzywa i kajzerki przepuść przez maszynkę do mielenia. Żeby pasztet był pełen smaku, do masy dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr rozpuszczoną w gorącej wodzie lub pozostałym wywarze z gotowania mięsa, żurawinę oraz jajka, dopraw pieprzem i wszystko razem wymieszaj.
5. Mięsną masę wyłóż do natłuszczonej margaryną i posypanej bułką tartą foremki, posyp obficie rozmarynem i wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika. Pasztet piecz przez ok. 1,5 godziny. Następnie wystudź i pokrój w plastry.

22
Pasztet z mięsa z królika
Składniki:
– 1 królik
– 300 g boczku
– 300 g wątróbki drobiowej
– 1 Bulionetka drobiowa Knorr
– pęczek włoszczyzny
– liść laurowy
– 3 ziela angielskie
– 3 ziarenka czarnego pieprzu
– gałązka rozmarynu
– 4 łyżki bułki tartej
– sól i pieprz do smaku
– smalec do smażenia
– 700 ml wody
– 2 jajka
Sposób przygotowania:
1. Królika umyj i wyfiletuj. Warzywa oczyść, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
2. W garnku rozgrzej smalec, wrzuć pokrojone warzywa, rozmaryn, listek, ziele i ziarenka pieprzu. Do przesmażonych warzyw dodaj mięso królika. Smaż chwilę razem.
3. Całość zalej 700 ml wody, dodaj Bulionetkę i doprowadź do wrzenia. Duś na wolnym ogniu, podlewając od czasu do czasu wodą, ok. 1 godziny.
4. Dodaj następnie pokrojony w dużą kostkę boczek oraz wątróbki. Gotuj wszystko do miękkości, następnie odstaw do wystudzenia.
5. Wystudzone mięso wraz z warzywami, boczkiem i wątróbkami zmiel w maszynce. Do gotowej masy dodaj jajka, dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
6. Formę do pieczenia (keksówkę) natłuść i posyp tartą bułką. Przygotowaną masę wyłóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez ok. 45 minut. Wystudzony pasztet wyjmij z formy.

1krolik

Warzywny pasztet z selera
Składniki
– 1 kg selera
– 2 kostki Bulionu na włoszczyźnie Knorr
– 4 jajka
– 2 cebule
– 2 ząbki czosnku
– 1 margaryna
– 1,5 szklanki bułki tartej
– pół szklanki kaszy manny
– 1 łyżka ostrej papryki w proszku
– 250 ml wody
Sposób przygotowania:
1. Seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek przepuść przez praskę, cebule bardzo drobno posiekaj.
2. Do 1 szklanki zagotowanej wody włóż margarynę, Bulion na włoszczyźnie Knorr, seler, czosnek oraz cebulę. Gotuj na wolnym ogniu około godzinę.
3. Do zimnych warzyw dodaj jajka, kaszę mannę i bułkę tartą. Dopraw ostrą mieloną papryką. Wymieszaj.
4. Wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piecz ok. 80 minut w temperaturze 180°C.

1seler

Domowy pasztet z grzybami leśnymi
Składniki:
– 1 kg mięsa wieprzowo-wołowego
– 2 kostki Bulionu grzybowego Knorr
– 10 suszonych grzybów
– 200 g drobiowej wątróbki
– 200 g podgardla wieprzowego
– 2 kajzerki
– 2 jajka
– 1 cebula
– pęczek włoszczyzny
– 3 liście laurowe
– 3 ziela angielskie
– 3 ziarna czarnego pieprzu
– 3 ziarna jałowca
– 1 łyżeczka suszonego majeranku
– gałązka rozmarynu świeżego
– 1 łyżka mąki
– 30 ml oleju
– sól i pieprz do smaku
– 700 ml wody
Sposób przygotowania:
1. Podgardle umyj, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj w niewielkiej ilości wody z zielem i listkiem laurowym. Opłukaną wątróbkę oprósz mąką i usmaż na patelni z pokrojoną w piórka cebulą (3-4 minuty) – dopraw solą i pieprzem. Wystudź.
2. Mięso umyj, a następnie pokrój w dużą kostkę. Warzywa obierz i pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej oliwę, włóż warzywa, listek, ziele oraz pieprz, smaż chwilę. Następnie do warzyw włóż mięso i smaż na mocnym ogniu kilka minut.
3. Całość zalej około 700 ml wody, dodaj kostki Knorr, suszone grzyby, majeranek, rozmaryn i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś ok. 1 godziny do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Następnie wystudź, grzyby wyjmij i pokrój w cienkie paski.
4. Ugotowane i wystudzone podgardle, wątróbki oraz mięso z warzywami i odciśniętą bułkę przepuść przez maszynkę do mielenia. Powstałą masę przełóż do miski, wymieszaj z jajkami, dodaj pokrojone grzyby i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
5. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp tartą bułką. Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 45 minut w temperaturze 180°C.

1domowy



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...