Sernik z ajerkoniakiem

25 marca 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Przedstawiamy przepis blogerki na sernik gotowany z dodatkiem gęstego Ajerkoniaku  Starotoruńskiego, z polewą czekoladową ze skórką pomarańczową:

składniki:

– wiaderko sera (stawiam na ser ULUBIONY)
– paczka masła 80 % tłuszczu
– paczka herbatników
– 2 budynie waniliowe
– laska wanilii
– 1/2 szklanki ajerkoniaku Toruńskiego
– 5 jajek
– 1/2 szklanki cukru
– 2 łyżki kakao lub tabliczka gorzkiej czekolady na polewę
– otarta skórka z pomarańczy
– wiórki kokosowe

wykonanie:

1. Do dużego garnka włożyć masło, rozpuścić na małym ogniu, dodać ser z wiaderka, cukier i jajka, całość dokładnie wymieszać i gotować około 5 minut, żeby nie było grudek, dolać ajerkoniak i wanilię.

2. Dodać BUDYNIE waniliowe, wymieszać żeby nie było grudek, gotować około 5 minut.

3. Formę – najlepiej prostokątną dość dużą, wyłożyć herbatnikami.

4. Wylać na warstwę herbatników masę budyniowo-serową jeszcze gorącą, wyłożyć drugą warstwę herbatników.

5. Zrobić polewę z czekolady lub z kakao (2 łyżki cukru, 2 łyżki mleka, 1/4 kostka masła i 2 łyżki kakao). Polać polewą ciasto i posypwać wiórkami, zetrzec skórkę z pomarańczy.

6. Sernik włożyć do lodówki – najlepiej smakuje na drugi dzień, ale kto by to wytrzymał?

 

więcej na: kolorowapani123.blogspot.com/



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz