Zalewajka mojej babci

29 września 2011, dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

80 dag.ziemniaków

2 cebule

1/2 litra żuru

4 ząbki czosnku

25 dag.wędzonej kiełbasy

4 łyżki kwaśnej śmietany

listek laurowy Kamis

5 ziaren ziela angielskiego Kamis

sól

pieprz

4 kapelusze suszonych grzybów

5 dag. słoniny

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Do garnka z gotującą się wodą wrzucić ziemniaki,pokrojoną w kawałki kiełbasę, cebulę,liść laurowy,ziele angielskie, namoczone wcześniej grzyby. Żur wymieszać z 4 łyżkami śmietany i dodać  posiekany czosnek. Gdy ziemniaki będą lekko twarde wlać mieszankę z  żuru,śmietany i czosnku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec pokrasić zalewajkę zrumienionymi skwarkami słoniny. Zamieszać. Podawać z chlebem.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz