Smażenie w… torebce? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Smażenie w… torebce?

24 lipca 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Szybkie i smaczne dania w kilka chwil

Od pewnego czasu smażenie potraw znajduje się na celowniku ekspertów zajmujących się zdrowym żywieniem. Nadwaga, podwyższony cholesterol czy też złe samopoczucie to tylko niektóre z efektów nadmiernego spożycia smażonych dań. Jak się okazuje, alternatywą mogą stać się… torebki do smażenia. Dzięki nim przyrządzimy zdrowie i pyszne jedzenie w kilka chwil.

Powoli coraz więcej spośród nas przekonuje się, że przyrządzanie potraw na patelni nie musi oznaczać „topienia” mięsa w tłuszczu. Wśród fanów zdrowego odżywiania popularność zdobywają papierowe torebki do smażenia (znaleźć je można w ofercie marki Jan Niezbędny). Dzięki nim nie trzeba już używać mnóstwa oleju lub smalcu – wystarczy dodać np. odrobinę oliwy do marynaty, a następnie umieścić w niej mięso, rybę lub warzywa. Zamarynowane składniki trzeba tylko włożyć do torebki, położyć na rozgrzanej, suchej patelni i smażyć przez kilka minut z każdej strony: – Wykorzystanie torebek do smażenia sprawia, że potrawy – dzięki mniejszej zawartości tłuszczu –  są zdrowsze i niskokaloryczne. Jeśli więc uważnie przyglądamy się naszej wadze i chcemy ograniczyć udział niezdrowego tłuszczu w naszej diecie, torebki okażą się idealnym rozwiązaniem. Dodatkowo produkt ten łączy w sobie zalety pieczenia i smażenia. W efekcie ryby oraz mięsa smażone w zamkniętej torebce są bardziej soczyste i aromatyczne – tłumaczy Bartłomiej Szakiewicz, ekspert marki Jan Niezbędny. Jak widać, produkt przypadnie do gustu zarówno osobom dbającym o linię, jak i miłośnikom pysznej kuchni.

_jan1

Mniejsza zawartość tłuszczu to nie jedyne zalety torebek. Stosując je na co dzień w kuchni, zaoszczędzimy mnóstwo czasu oraz sporą ilość czystych naczyń. Na jednej patelni możemy jednocześnie usmażyć mięso i warzywa. Wystarczy tylko wrzucić je do dwóch torebek, szczelnie zamknąć i umieścić obok siebie na patelni. To rozwiązanie z pewnością spodoba się także singlom, którzy w ten sposób przyrządzą ekspresowy obiad dla jednej osoby. Dodatkowo samo smażenie jest teraz wygodniejsze – podczas przygotowywania potrawy nie musimy już obawiać się pryskającego tłuszczu. Po zakończeniu pracy patelnia oraz kuchnia pozostają czyste – nie trzeba tracić czasu na ich mycie.

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz