Naleśniki z farszem pieczarkowym

26 maja 2010, dodał: dorcik999
Artykuł zewnętrzny

Przepis na ciasto naleśnikowe:

150 gr mąki

2 jajka

240 ml mleka

odrobina soli

Składniki należy dobrze wymieszać – najlepiej mikserem. Wylewać na rozgrzaną patelnie (ja mam taką specjalną do naleśników – smażę bez tłuszczu. Z tej proporcji mnie wyszło 4-5 naleśników (w miarę cienkich) smażonych na patelni 24 cm.

Przepis na farsz:

pieczarki j (a miała 5 dużych)

cebula

sól, pieprz, czerwona papryka

mleko

mąka

Pieczarki po oczyszczeniu pokroić w paski, Cebulę pokroić w „piórka”. Podsmażyć pieczarki na niewielkiej ilości oleju, chwilę poddusić aż puści sok. Dodać cebulkę, przyprawy. Dusić ok. 5-8 minut do czasu aż cebulka zmięknie.

Następnie podlać odrobiną mleka (na oko tak ze 2-3 łyżki w zależności od ilości pieczarek). Lekko odparować mleko i posypać mąką – tu zaznaczam, że też na oko – w zależności jaki lubimy gęsty sos – jeśli ma być gęsty daję więcej mąki, a jeśli chcę rzadki do dolewam mleka.

Farsz przełożyć na naleśniki – zawinąć.

W wersji „ful wypas” posypuje zawinięte naleśniki żółtym serem i zapiekam.

Smacznego



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

6 komentarzy do Naleśniki z farszem pieczarkowym

  1. avatar kucharek pisze:

    przepis na mój farsz : 1 kg pieczarek, dwie śmietany duże 18 %, 0,5 litra śmietany 30 %, 4-5 ząbków czosnku roztartych z solą na miazgę, dwie duże cebule, sól, pieprz. Osobno podsmażany pokrojoną cebulę w kostkę na maśle, na drugiej dużej i głebokiej patelni smażymy na oleju pokrojone pieczarki, nadmiar wody z pieczarek wylewamy, do usmażonych pieczarek dodajemy cebulę, roztarty czosnek, sól i pieprz, mieszamy, zalewamy to wymieszanymi ze sobą wcześniej śmietanami i podgrzewamy na małym ogniu około 1/2 godziny ciągle mieszając aż woda wyparuje i sos zgęstnieje. I gotowe. Można teraz nakładać na naleśniki.

  2. avatar zorientowana pisze:

    Czerwona papryka to przyprawa w proszku.

  3. avatar Ren pisze:

    Prawdopodobnie rozwalają Ci się bo lejesz ciasto na zimny tłuszcz.Patelnia musi być mega rozgrzana :)

  4. avatar Karol pisze:

    gdzie te papryke się dodaje i kiedy??

  5. avatar Barbie pisze:

    naleśniki mi nighdy nie wychodzą zawsze sie rozwalają

    • avatar dorcik999 pisze:

      No ne wiem co poradzić – mnie zawsze wychodzą:) jest jeszcze jeden patent żeby były super – bardziej puszyste – dodaje się mleko i wodę gazowaną pół na pół.
      A może za cienkie robisz??

Dodaj komentarz