Kawa z lawendowego pola

2 marca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Uwielbiam eksperymentować z kawowymi i herbacianymi naparami. Łamię zasady – sprawdzam .Kocham kawę i lawendę – więc czemu nie ?

Czas : 10 minut

Składniki :

  • 1 szklanka wrzątku
  • 1/2  płaskiej łyżeczki suszu lawendowego ( lub saszetka herbaty lawendowej )
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka miodu lawendowego
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Zaparzyć wrzątkiem lawendę . Przykryć i zostawić na 5 minut. Przecedzić przez gęste sitko. Podgrzać. Zaparzyć naparem kawę. Dodać miód ( jak ktoś woli słodszą to dosłodzić ) i aromat waniliowy. Rozlać do malutkich filiżanek do kawy ( wychodzą 4 porcje ) .

Kawa jest mocna o intrygującym smaku lekkiej goryczki lawendy. Proponowała bym do tego malutkie kruche ciasteczka lawendowe.

file1299093522