Jakie patelnie są najlepsze – czyli jak wybrać patelnię do zadań specjalnych
16 czerwca 2011, autor: Redakcja

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print
meblowyoutlet.com

Z obniżonymi brzegami do naleśników, z wywiniętymi na zewnątrz do ryby, wreszcie podwójne do wyśmienitych omletów – czasy jednej patelni do wszystkiego odeszły w niepamięć.

Jeśli coś jest do wszystkiego, jest również do niczego – mówi przysłowie i dość dobrze wyjaśnia skąd wzięła się tak duża liczba naczyń kuchennych. Samych rodzajów patelni można wymienić kilkanaście: od patelni do duszenia, grillowania, smażenia naleśników, ryb, omletów, przez patelnie z powłokami granitowymi, ceramicznymi i bioceramicznymi i teflonowymi, po patelnie, które można używać w piekarniku jak brytfanny – różnorodność może oszołomić. Jak nie zagubić się w tym gąszczu?

- Po pierwsze musimy ustalić do czego konkretnie ma służyć patelnia lub zestaw patelni, po drugie należy określić jej optymalną średnicę i typ kuchenki, na której będzie używana – podpowiada Ewelina Zambrzycka-Kościelnicka z Kocham-Jeść.pl. – Dopiero wówczas skupmy się na technologii, w jakiej naczynie zostało wykonane.

Miłośnikom placków i naleśników z pewnością przyda się patelnia o niskiej ściance, z dodatkowo ściętym brzegiem – dzięki  czemu naleśniki będzie można łatwo przewrócić. Taka patelnia powinna mieć również dobrej klasy powłokę nieprzywieralną. Ostatnim kuchennym hitem są wyjątkowo trwałe i zdrowe powłoki ceramiczne i bioceramiczne. - Bioceramika to prawdziwa  ,,ekologiczna rewolucja” w kuchni – twierdzi właścicielka Kocham-Jeść.pl. -  Naczynia wykonane w ten sposób zapewniają największą higienę użytkowania, a ze względu na fakt, że przy ich wytwarzaniu nie został użyty kwas perfluorooktwanowy, są wyjątkowo bezpieczne nawet dla dzieci. Naczynia z nowoczesnymi powłokami ceramicznymi i bioceramicznymi umożliwiają przygotowywanie potraw bez tłuszczu, a także ułatwiają utrzymanie garnków w czystości – dodaje.

W sezonie urlopowym przyda się specjalna patelnia do smażenia ryb. Jej wywinięte na zewnątrz ścianki ułatwiają przewracanie nawet dużych kawałków delikatnej i łatwo rozpadającej się ryby. Latem, kiedy jest masa świeżych warzyw przydatne są również woki i patelnie do duszenia. Wok, tak mocno kojarzący się z kuchnią wschodnią i gotowaniem na otwartym ogniu, został dostosowany do potrzeb europejskich kucharzy. Coraz częściej można znaleźć woki  do używania na płytach ceramicznych i indukcyjnych.

– W przypadku woka najważniejsze jest, aby cała powierzchnia naczynia rozgrzewała się równomiernie. Wydawało się, że będzie to możliwe tylko w sytuacji, gdy płomienie ogarną wok z każdej strony, co powodowało, że na nowoczesnych kuchenkach woki nie zdawały egzaminu. Jednak lekkie spłaszczenie dna woka oraz wykonanie go z nowoczesnych materiałów sprawiły, że specjały kuchni wschodniej można teraz przygotować nawet na płytach indukcyjnych – wyjaśnia Ewelina Zambrzycka-Kościelnicka.

Patelnie grillowe to rozwiązanie dla osób, które z różnych przyczyn nie mogą używać na co dzień grilla. Wybierając je dobrze jest zwrócić uwagę na materiał, z jakiego jest wykonana oraz na ciężar patelni – cięższe dłużej utrzymują ciepło, dzięki czemu przyrządzane przysmaki będą bardziej przypominały te z prawdziwego grilla.

Letnie śniadania cudownie urozmaicą puszyste omlety. Najprostszym sposobem równomiernego usmażenia omletów jest podwójna patelnia. Zamiast przekładać delikatny omlet i narażać go na rozerwanie, wystarczy postawić patelnię na płycie „dnem do góry”.

Jest też coś dla osób, które nie mają w kuchni wiele wolnego miejsca. Patelnia ze składaną rączką zajmie mniej miejsca w szufladzie na naczynia.

Zdjęcia produktów są własnością producentów. Użyczone przez Kocham-Jesc.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Jakie patelnie są najlepsze – czyli jak wybrać patelnię do zadań specjalnych

  1. avatar Dobrodziejka pisze:

    nie wiedziałam, że jest tyle rodzajów patelni!

Dodaj komentarz


4 + cztery =


Restauracje
Kursy i szkolenia
Sklepy internetowe
SPA
Medycyna estetyczna
Szkoły tańca
Sport i rekreacja
Fryzjerzy
Salony kosmetyczne
Specjaliści w okolicy
Prywatne przedszkola
Ślub i wesele
Relaks i turystyka

Galeria

+ Dodaj Foto
optyline

Aleja handlowa

Modne kozaczki na jesień i zimę
Sklep BUU.PL zaprasza!
Cena:
od 159 zł
Modne kozaczki na jesień i zimę
Sklep BUU.PL zaprasza!
Cena:
od 159 zł
BIOSIL Plus
Suplement na piękną, zdrową cerę i lśniące włosy
Cena:
13 zł
 Srebrne kolczyki - sklep e-sentiell.com
Eleganckie kolczyki pr.925 cyrkonia biała
Cena:
76,30 zł
Macerat z kwiatów opuncji w oleju arganowym 50 ml
Idealna kompozycja dla zniszczonej, potrzebującej regeneracji i głębokiego nawilżenia skóry
Cena:
51,48 zł
Biustonosz sportowy z serii Tri Action
Idealny do aktywnego uprawiania sportu. Podtrzymuje i chroni piersi
Cena:
119,90 zł
Polecamy więcej
Co nas męczy, co nas osłabia?
Co nas męczy, co nas osłabia?
Znamy sposób na naczynka! RedBlocker z zielonym pigmentem kryjącym
Znamy sposób na naczynka! RedBlocker z zielonym pigmentem kryjącym
Chodzi za Tobą COŚ słodkiego? Pokonaj to!
Chodzi za Tobą COŚ słodkiego? Pokonaj to!
Vis Plantis – siła roślin ukryta w olejkach
Vis Plantis – siła roślin ukryta w olejkach
FORUM - bieżące dyskusje
wzdęcia
Odkąd monsanto zamieszało w zbożach chyba nie jest realne, żeby wrócić do jedzenia...
Medytacja
Medytacja jest trudna na początku. Warto zacząć od jogi w celu relaksacji, a później...
Małżeństwa które podziwiamy
Wiem, że masz rację... ale jednak często się wbrew temu działa, zwłaszcza jeśli...
Bieżnia
Muzyka, albo dobry film inaczej ćwiczenia mnie nudzą.
facebook
Strona główna O nas Regulamin Kontakt Reklama dodatkowy zarobek ZOSTAŃ REDAKTOREM