Jakie patelnie są najlepsze – czyli jak wybrać patelnię do zadań specjalnych
16 czerwca 2011, autor: Redakcja

  • Facebook
  • Google Plus
  • NK
  • Wykop
  • Twitter
  • Blogger
  • Print

Z obniżonymi brzegami do naleśników, z wywiniętymi na zewnątrz do ryby, wreszcie podwójne do wyśmienitych omletów – czasy jednej patelni do wszystkiego odeszły w niepamięć.

Jeśli coś jest do wszystkiego, jest również do niczego – mówi przysłowie i dość dobrze wyjaśnia skąd wzięła się tak duża liczba naczyń kuchennych. Samych rodzajów patelni można wymienić kilkanaście: od patelni do duszenia, grillowania, smażenia naleśników, ryb, omletów, przez patelnie z powłokami granitowymi, ceramicznymi i bioceramicznymi i teflonowymi, po patelnie, które można używać w piekarniku jak brytfanny – różnorodność może oszołomić. Jak nie zagubić się w tym gąszczu?

- Po pierwsze musimy ustalić do czego konkretnie ma służyć patelnia lub zestaw patelni, po drugie należy określić jej optymalną średnicę i typ kuchenki, na której będzie używana – podpowiada Ewelina Zambrzycka-Kościelnicka z Kocham-Jeść.pl. – Dopiero wówczas skupmy się na technologii, w jakiej naczynie zostało wykonane.

Miłośnikom placków i naleśników z pewnością przyda się patelnia o niskiej ściance, z dodatkowo ściętym brzegiem – dzięki  czemu naleśniki będzie można łatwo przewrócić. Taka patelnia powinna mieć również dobrej klasy powłokę nieprzywieralną. Ostatnim kuchennym hitem są wyjątkowo trwałe i zdrowe powłoki ceramiczne i bioceramiczne. - Bioceramika to prawdziwa  ,,ekologiczna rewolucja” w kuchni – twierdzi właścicielka Kocham-Jeść.pl. -  Naczynia wykonane w ten sposób zapewniają największą higienę użytkowania, a ze względu na fakt, że przy ich wytwarzaniu nie został użyty kwas perfluorooktwanowy, są wyjątkowo bezpieczne nawet dla dzieci. Naczynia z nowoczesnymi powłokami ceramicznymi i bioceramicznymi umożliwiają przygotowywanie potraw bez tłuszczu, a także ułatwiają utrzymanie garnków w czystości – dodaje.

W sezonie urlopowym przyda się specjalna patelnia do smażenia ryb. Jej wywinięte na zewnątrz ścianki ułatwiają przewracanie nawet dużych kawałków delikatnej i łatwo rozpadającej się ryby. Latem, kiedy jest masa świeżych warzyw przydatne są również woki i patelnie do duszenia. Wok, tak mocno kojarzący się z kuchnią wschodnią i gotowaniem na otwartym ogniu, został dostosowany do potrzeb europejskich kucharzy. Coraz częściej można znaleźć woki  do używania na płytach ceramicznych i indukcyjnych.

– W przypadku woka najważniejsze jest, aby cała powierzchnia naczynia rozgrzewała się równomiernie. Wydawało się, że będzie to możliwe tylko w sytuacji, gdy płomienie ogarną wok z każdej strony, co powodowało, że na nowoczesnych kuchenkach woki nie zdawały egzaminu. Jednak lekkie spłaszczenie dna woka oraz wykonanie go z nowoczesnych materiałów sprawiły, że specjały kuchni wschodniej można teraz przygotować nawet na płytach indukcyjnych – wyjaśnia Ewelina Zambrzycka-Kościelnicka.

Patelnie grillowe to rozwiązanie dla osób, które z różnych przyczyn nie mogą używać na co dzień grilla. Wybierając je dobrze jest zwrócić uwagę na materiał, z jakiego jest wykonana oraz na ciężar patelni – cięższe dłużej utrzymują ciepło, dzięki czemu przyrządzane przysmaki będą bardziej przypominały te z prawdziwego grilla.

Letnie śniadania cudownie urozmaicą puszyste omlety. Najprostszym sposobem równomiernego usmażenia omletów jest podwójna patelnia. Zamiast przekładać delikatny omlet i narażać go na rozerwanie, wystarczy postawić patelnię na płycie „dnem do góry”.

Jest też coś dla osób, które nie mają w kuchni wiele wolnego miejsca. Patelnia ze składaną rączką zajmie mniej miejsca w szufladzie na naczynia.

Zdjęcia produktów są własnością producentów. Użyczone przez Kocham-Jesc.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Jakie patelnie są najlepsze – czyli jak wybrać patelnię do zadań specjalnych

  1. avatar Dobrodziejka pisze:

    nie wiedziałam, że jest tyle rodzajów patelni!

Dodaj komentarz


− osiem = 0


Restauracje
Kursy i szkolenia
Sklepy internetowe
SPA
Medycyna estetyczna
Szkoły tańca
Sport i rekreacja
Fryzjerzy
Salony kosmetyczne
Specjaliści w okolicy
Prywatne przedszkola
Ślub i wesele
Relaks i turystyka

Galeria

+ Dodaj Foto

Aleja handlowa

Delia Cosmetics Cameleo Krem do rozjaśniania włosów (2-3 tony)
Krem jest doskonałym preparatem przeznaczonym do stopniowego rozjaśniania włosów
Cena:
7,23 zł
Dzbanek z pojemnikiem na owoce i lód
Dzbanek wykonany z najwyższej jakości akrylu z wkładem na owoce oraz na lód
Cena:
137 zł
Spodnie Czakra 411
Lekkie i przewiewne Spodnie Czakara - Idalne na upalne dni!
Cena:
129,00 zł
Naturalna Henna Ciemny Brąz 150g Khadi (19,30zł/100g + czepek i rękawiczki)
Ziołowa, całkowicie naturalna farba do włosów, wspaniale nabłyszcza i odżywia włosy
Cena:
29,00 zł
5-częściowy komplet pościeli satynowej Bielbaw
Niezwykłe wzory, dynamiczne zestawienie barw odzwierciedlają najnowsze trendy.
Cena:
141,30 zł
Kreda koloryzująca do włosów MARION
6 odcieni: Zielona, niebieska, różowa, pomarańczowa, czerwona, fioletowa
Cena:
9,90 zł
Polecamy więcej
Chodzi za Tobą COŚ słodkiego? Pokonaj to!
Chodzi za Tobą COŚ słodkiego? Pokonaj to!
Vis Plantis – siła roślin ukryta w olejkach
Vis Plantis – siła roślin ukryta w olejkach
Piękna jesienią – polecane produkty i zabiegi – akcja z nagrodami!
Piękna jesienią – polecane produkty i zabiegi – akcja z nagrodami!
Dowiedz się, jak naturalnie wzmocnić osłabione włosy!
Dowiedz się, jak naturalnie wzmocnić osłabione włosy!
FORUM - bieżące dyskusje
Romans z księdzem
Serio tak mają, to chyba jakieś zboczenie :( Piszę to nie obrażając ich,...
Jak poznać czy facet ma inną?
To musisz mieć obok tak zwane ciacho :D
Związek na odległość
Tak właśnie mogło być.
Jaka bielizna
Hahha, nieee.... tylko może wtedy będzie mi się chciało prać bieliznę ręcznie....
facebook
Strona główna O nas Regulamin Kontakt Reklama dodatkowy zarobek ZOSTAŃ REDAKTOREM