Jak dbać o choinkę, żeby była długo świeża?

15 grudnia 2010, dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

Zgodnie ze zwyczajem świąteczne drzewko powinno zdobić mieszkanie od Wigilii do Trzech Króli, czyli prawie dwa tygodnie. Co zrobić, by przez cały czas choinka wyglądała efektownie i świeżo?

Przede wszystkim musimy kupić świeżo ścięte drzewko. Można to poznać po pniu. Jeśli jego końcówka jest wilgotna i wyciekają z niej kropelki żywicy, choinka była ścięta niedawno. Przesuszony pień i zastygła żywica świadczą o tym, że minęło sporo czasu, od kiedy choinka znajdowała się na plantacji.

Ważny jest gatunek

Trwałość drzewka zależy również od gatunku. Najtrwalsza, ale też najdroższa, jest jodła kaukaska o gęstych, zielonych igłach. Z czasem jej igły nieco zmieniają kolor, ale nie opadają co najmniej przez kilka tygodni. Najczęściej w naszych domach gości świerk zwykły. Ma on krótkie, zielone, dość rzadko rozmieszczone igły. Jego zaletą jest niewysoka cena i intensywny leśny zapach, ale niestety jest to drzewko najmniej trwałe. W sprzedaży możemy spotkać także świerk srebrny. Jego gęste igły mają szarozielony kolor. Jest to drzewko trwalsze, ale też więcej kosztuje.

Jeśli wybraliśmy się po choinkę podczas mrozu, trzeba będzie poczekać kilkanaście godzin, aby drzewko zaaklimatyzowało się w naszym mieszkaniu. Najlepiej wystawić je na chłodną werandę lub korytarz, a dopiero potem wnieść do ciepłego mieszkania. Ten zabieg wydłuży czas świeżości choinki.

Pień, po obsadzeniu w stojaku, powinien być przez cały czas zanurzony w wodzie, dlatego najlepiej wybrać stojak z pojemnikiem. Trzeba też codziennie sprawdzać, czy nie brakuje wody.

Miejsce, które polubi

Choinka źle znosi suche powietrze i sąsiedztwo ciepłego kaloryfera, za to długo będzie ładna w pomieszczeniu, w którym obniżymy temperaturę. Do pojemnika z wodą można dolać trochę nawozu do roślin doniczkowych lub specjalnego środka do choinek – to także pozwoli przedłużyć nieco żywot drzewka.

Które gałązki wybrać na stroik:

– jodła pospolita – ładne pachnie a jej gałązki po zasuszeniu są bardzo trwałe;

– bukszpan – ma dekoracyjne błyszczące liście. Jest bardzo trwały;

– cis pospolity – długo zachowuje świeżość, ale zawiera trujący alkaloid;

– jałowiec łuskowaty – ma niebieski odcień i pięknie wygląda w kompozycjach, jest trwały;

– ostrokrzew – ma trwałe, skórzaste liście. Owoce utrzymują się na gałązkach do wiosny;

– sosna pospolita – ma przyjemny żywiczny zapach. Igły długo utrzymują się na gałęziach;

– jałowiec płożący – ma wiotkie gałęzie pokryte niewielkimi igłami, jest trwały;

– świerk srebrny – jest dość nietrwały, igły nie kłują.

Emilia

Zobacz również:

  1. Oryginalne ozdoby choinkowe z makaronu!
  2. Świąteczne dekoracje domu
  3. Świąteczne dekoracje stołu – niezwykłe aranżacje
  4. Jak wyczarować świąteczny nastrój: wieńce i wianuszki
  5. Dekoracje świąteczne – dyskusja naszych czytelniczek
  6. Dekorowanie potraw świątecznych



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Jak dbać o choinkę, żeby była długo świeża?

  1. avatar Przemek pisze:

    Droga Emilio, zwyczajów jest wiele i różnić się mogą bardzo od siebie. Dla mnie zgodnie ze zwyczajem choinkę trzyma się do Matki Boskiej Gromnicznej, by oszczędzić szukania podpowiem, że to 2 luty.

Dodaj komentarz