Grillowane cevapcici

11 maja 2010, dodał: Joanna
Artykuł zewnętrzny

składniki:

* 500dag mięsa wieprzowego

* 500 dag mięsa wołowego

* 500 dag baraniny

(ja ze wględu na dzieci robię po 0,5kg mięsa mielonego z wieprzowiny i z mięsa drobiowego)

* 2 duże cebule

* ząbek czosnku, lub 1 kostka Knorr czosnek

* żółtko

* papryka słodka około 1 dużej łyżeczki

* 2 łyżki oleju

* 1,5 -2 łyżki soli, pieprz do smaku

Mięso zmielić na maszynce z drobnym sitkiem.

Cebulę drobno pokroić (gdy robię dla dzieci – tarkuję ją na tarce, zeby nie widziały w cebuli mięsa) , czosnek wycisnąć praską lub rozkruszyć.

Mięsko mieszamy z czosnkiem i z cebulą, papryką, żółtkiem, solą i peprzem. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.  Formować z niej podłużne kiełbaski, układać je na desce lub talerzu i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc)

Przed piecxzeniem  kiełbaski nadziewamy na wykałaczki do szaszłyków i smarujemy olejem dokładnie z każdej strony.

Pieczemy kiełbaski na grilluaż uzyskamy brązowy kolor i chrupiącą skórkę. Około 8-10 min z każdej strony.

Ja podaję je z sosem Tzatzyki, albo z surówką z białej kapusty, marchewki, pora oraz wielką ilością majonezu.

Smacznego

file1273579338



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz