Galaretki w kształcie jajek – pomysł na wielkanocny stół

21 marca 2023, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Galaretka mięsna z dodatkiem kolorowych warzyw, to jedna z ciekawszych propozycji na piękną i pyszną przystawkę. Ale przygotowanie galaretki mięsnej w kształcie jajek może stać się kulinarnym hitem na wielkanocnym stole. Oryginalny wygląd i wyjątkowy smak mogą sprawić, że będzie to dodatek najbardziej rozchwytywany podczas posiłków. Naszym zdaniem to świetna ozdoba i zabawa jedzeniem podana na świątecznym stole.

Galaretki w kształcie jajek

Galaretki mięsne przygotowane według przedstawionego modelu będą wyglądać jak pisanki i będą mieć kształt jajka. Uzyskanie tego fenomenalnego efektu jest niezwykle proste, chociaż wymaga nieco zabawy w kuchni. Nie potrzebujemy specjalnych foremek, wystarczą skorupki z jajek (a tych będziemy mieć całkiem sporo, gdy upieczemy już wszystkie świąteczne ciasta).

Najważniejsze jest przygotowanie skorupek jajek. Na górze każdego jajka należy zrobić niewielkie nacięcie i wylać zawartość. Żółtka i białka możemy dowolnie wykorzystać. Środek pustych skorupek należy zalać gorącą wodą, a po wyparzeniu ustawić do osuszenia.

Galaretka drobiowa z żelatyną

Składniki:
– 8 jajek
– 200 g fileta drobiowego
– 8 łyżek żelatyny na litr wody
– 1 duża marchewka
– 100 g groszku konserwowego
– 80 g kukurydzy z puszki
– włoszczyzna
– pół natki pietruszki
– pieprz i sól

Galaretka drobiowa z żelatyną

Galaretka mięsna bez żelatyny

Składniki:
– 2 duże golonki wieprzowe
– 1 nóżka wieprzowa
– 2 udka z kurczaka
– 4 marchewki
– 1 pietruszka
– 4 jajka
– 1 puszka groszku konserwowego
– sól i pieprz do smaku
– 5 ząbków czosnku
– 5 liści laurowych
– 6 ziarenek ziela angielskiego
– 1 łyżka pieprzu ziarnistego

Przygotowanie:
Mięso drobiowe umieścić w garnku razem z włoszczyzną i przyprawami, po czym zalać wodą i ugotować na małym ogniu. Podobnie golonki wieprzowe i nóżkę wieprzową ugotować w wodzie z przyprawami na małym ogniu, w połowie gotowania dodać udka z kurczaka i warzywa. Kiedy mięso będzie bardzo miękkie wyjąć z wywaru i odstawić do ostudzenia. Pozostały wywar przecedzić przez sitko lub gazę. Do wywaru drobiowego (1 litr) należy dodać żelatynę w proszku i dokładnie wymieszać. Do bulionu mięsnego nie ma potrzeby dodawania żelatyny.

Ugotowane mięso należy drobno pokroić, a potem połączyć z groszkiem, ugotowaną i pokrojoną marchewką oraz kukurydzą z puszki (a także innymi dodatkami, którymi chcemy). Mięso z dodatkami umieszczamy delikatnie w środku każdej skorupki jajka, a na koniec zalewamy wywarem. Gotowe galaretki-jajka umieścić w lodówce do stężenia. Przed podaniem należy galaretki obrać ze skorupki. Na stół podajemy piękne jajka niespodzianki. Smacznego!

Galaretka mięsna bez żelatyny



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...