2) ostatnia kwadra – widać całą zachodnią połowę tarczy (od nowiu Księżyc pokonał 3/4 swojej orbity),
3) nów – Księżyca nie widać (zwrócony jest ku Ziemi nieoświetloną półkulą).
Dieta składa się z trzech kolejnych faz:
Należy rozpocząć ją 4 dni przed pełnią. Każdy dzień diety zaczynamy od owoców. Można zjeść dowolną ich ilość, co najmniej do południa nie należy jeść nic innego. Potem jemy normalne posiłki.
Jeżeli któreś z tych owoców są niedostępne, można skrócić I fazę o dzień, w którym są proponowane.
Trzeba ją rozpocząć w dniu pełni. Trwa 2 tygodnie. Ponieważ w tym czasie organizm pozostaje pod wpływem malejącego księżyca, łatwiej pozbywa się zbędnych kilogramów. W ciągu tych 2 tygodni należy jeść 3 posiłki dziennie, nie przekraczać 1000 kcal, unikać słodyczy, tłustych serów i wędlin. Pomiędzy posiłkami można zjeść ewentualnie do 200 g warzyw i owoców. Należy wypijać 2 l niegazowanej wody mineralnej dziennie.
1) 1 kromka pełnozianistego chleba cienko posmarowana masłem, 50 g chudego twarożku z ogórkiem lub owocami (kiwi, truskawki).
2) 3 łyżki płatków kukurydzianych i 3 łyżki płatków owsianych, kubek odtłuszczonego jogurtu lub szklanka chudego mleka.
Obiad (do wyboru):
1) 200 g chudej ryby pieczonej w folii lub 150 g polędwicy wołowej usmażonej na łyżeczce oliwy z oliwek, szklanka gotowanych warzyw sezonowych.
2) 1 duży pieczony ziemniak polany sosem serowym (150 g twarożku homogenizowanego wymieszanego z pęczkiem posiekanych rzodkiewek i 2 łyżkami szczypiorku).
Kolacja (do wyboru):
1) sałatka z szynką (1/2 szklanki ugotowanego ryżu, 50 g chudej szynki, pomidor, papryka, mała cebula) przyprawiona sosem winegret.
2) sałatka z tuńczykiem (140 g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, pomidor, 2 liście kapusty pekińskiej lub lodowej).
Faza III – regeneracja:
Trwa kolejne 2 tygodnie, od nowiu do pełni. Teraz księżyca przybywa, więc i apetyt wzrasta. Dlatego można jeść nieco więcej kalorii dziennie – do 1200.
Jadłospis:
Śniadanie (do wyboru):
1) 4 łyżki płatków owsianych wymieszanych z kubkiem chudego jogurtu, banan.
2) 1 kromka pełnoziarnistego chleba posmarowana cienko masłem, jajecznica z 2 jajek usmażona na parze ze szczypiorkiem.
Obiad (do wyboru):
1) pierś indyka z rusztu (150 g), sałatka ziemniaczana (ziemniak ugotowany w łupinie, pomidor, papryka, mała cebula, 2 łyżki chudego jogurtu, 2 łyżki siekanego szczypiorku).
2) spaghetti po bolońsku, sałata z sosem winegret.
Kolacja (do wyboru):
1) puree z brukselki, 100 g wędzonego łososia, kromka chrupkiego pieczywa.
2) omlet z szynką i groszkiem (30 g chudej szynki, 3 łyżki groszku zagrzać na patelni z łyżeczką oliwy, zalać roztrzepanym jajkiem), chudy jogurt.
Przykładowe przepisy:
Składniki: 400 g filetów z ryby, sok z cytryny, świeże zioła (mieszane), odrobina vegety, olej, folia aluminiowa.
Przygotowanie: Filety skropić sokiem z cytryny, posypać vegetą, i rozłożyć na nich posiekane zioła. Folię posmarować olejem, ułożyć na niej rybę, folie zagiąć u góry. Piec 30 min. w 200oC.
Ryba pieczona
Składniki: 1 ryba morska (po oczyszczeniu – 60 dag), 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżka szałwii z bazylią, kostka cebulowa, kostka selerowa, 1 łyżka oleju lub oliwy, 4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki.
Przygotowanie: Rybę umyć, oczyścić, opłukać, odkrajać głowę wraz ze skrzelami i płetwy. Nadkrawając u nasady głowy, ściągnąć skórę w kierunku ogona. Czosnek obrać, opłukać, przecisnąć przez praskę. Uzyskaną miazgą natrzeć rybę równomiernie na powierzchni i wewnątrz jamy brzusznej. Następnie natrzeć rozkruszonymi ziołami, oprószyć kostką cebulową í selerową. Powierzchnię ryby posmarować równomiernie olejem lub oliwą, owinąć szczelnie folią aluminiową, ułożyć na brytfannie, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec. Upieczoną rybę wyłożyć w folii na półmisek. Odchylić folię na boki wzdłuż ryby. Powierzchnię ryby posypać posiekaną nacią pietruszki.
Składniki: 4 filety z morskiej ryby, 2 ząbki czosnku, 2 pokrojone pomidory, po pęczku natki i szczypiorku, mały seler, 2 czerwonej papryki, sok z cytryny.
Przygotowanie: Rybę oprószyć pieprzem i natrzeć kostką selerową. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać i zmiksować z czosnkiem, selerem, sokiem z cytryny i pieprzem. Dodać paprykę. 4 kawałki folii aluminiowej posmarować olejem, ułożyć na nich rybę, polać zmiksowanym sosem. Folię zawinąć. Piec ok. 12 min.
Składniki: brukselka, masło, bułka tarta, vegeta.
Przygotowanie: Brukselkę oczyścić, umyć, wrzucić na wodę i zagotować. Masło roztopić na patelni, wrzucić bułkę tartą, wymieszać i zrumienić. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć brukselki na półmisek, posypać odrobiną vegety, polać skwierczącą bułeczką.
Składniki: wędzony tuńczyk (około 30 dag), 4 jajka, 2 pomidory, kilka liści sałaty lodowej, pieprz różowy w zalewie, majonez light.
Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Sałatę umyć, porozrywać na mniejsze kawałki, położyć na talerz. Pomidora umyć, pokroić w ósemki. Jajka obrać, pokroić w ćwiartki. Tuńczyka porozrywać na mniejsze kawałki. Na liście sałaty układać: jajka, pomidory i wędzonego tuńczyka. Dodać odrobinę majonezu i ziarna pieprzu.
Składniki: fasola, bułka tarta, masło, vegeta.
Przygotowanie: Fasolę oczyścić, poobcinać końcówki, umyć, wrzucić do garnka z wodą. Po ugotowaniu odcedzić. Masło przetopić na patelni, dodać tartą bułkę i zrumienić. Fasolkę położyć na talerz, posypać odrobiną vegety, oblać zrumienioną bułką.
Składniki: 4 piersi z kurczaka, 5 dag masła, 1 drobno posiekana cebula, 1 puszka pomidorów w zalewie, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, pieprz.
Przygotowanie: W rondlu zagotować pomidory wraz z zalewą, dodać sos sojowy, cebulę, masło, miód i przyprawy. Gotować ciągle mieszając przez ok. 8 min. Przetrzeć przez sito, lub zmiksować. W tak przygotowanym sosie maczać mięso. Ułożyć na rozgrzanym grillu i piec po 15 min. z każdej strony, Podczas grillowania cały czas polewać sosem.
Składniki: 4 marchewki, 1 mandarynka, 1 łyżka masła, cukier pieprz.
Przygotowanie: Marchewki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnczka, zalać wodą, dodać odrobinę vegety, cukru i pieprzu. Gotować do miękkości, a następnie dołożyć łyżkę masła i sok z jednej mandarynki. Całość dokładnie wymieszać i podgotować.
Składniki: 800 g piersi indyka, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, olej, grubo zmielony czarny pieprz.
Przygotowanie: Z piersi indyka wykroić grube plastry – nie zbijać, by nie kaleczyć mięsa. Z wszystkich składników przyrządzić bejcę. Marynować mięso minimum 2 godziny. Mięso wyjąć, ułożyć na rozgrzanym grillu i piec po 5 min. z każdej strony. Po przełożeniu na drugą stronę posmarować kotlety pozostałą bejcą. Przed podaniem można posypać świeżymi ziołami.
Składniki: 100g makaronu spaghetti na 1 porcję, 1 kartonik przecieru pomidorowego 500 g, 150 g mięsa mielonego (rodzaj jaki kto lubi), przyprawy: bazylia (listki świeże lub suszone), oregano, zioła prowansalskie, czosnek suszony lub świeży, maggi, pieprz do smaku, 50 g świeżo startego parmezanu (lub łagodniejszego sera żółtego w zależności od upodobań)
Przygotowanie: W dużym garnku wstawić wodę na makaron, w drugim mniejszym garnku podsmażyć mięso. Do garnka z grubym dnem nie jest konieczna nawet oliwa do smażenia mięsa. Kiedy mięso się podsmaży, zmniejszyć ogień pod garnkiem i wlać przecier pomidorowy. Wsypać przyprawy oprócz świeżych listków bazylii, bo ciemnieją podczas gotowania. Sos powinien się gotować na bardzo małym ogniu przez kilka minut, aby uwolniły się smaki i aromaty i odparowała część wody. Tego sosu nie trzeba zagęszczać, ma być jak najbardziej naturalny. Po wyłączeniu ognia pod sosem można dodać pokrojone listki świeżej bazylii i wymieszać. W międzyczasie ugotować makaron aldente. Makaron wyłożyć na talerze, posypać parmezanem, polać sosem pomidorowym, można ozdobić dwoma listkami świeżej bazylii.