Słodki blok kakaowy z bakaliami

16 marca 2015, dodał: www.zyjezebyjesc.pl
Artykuł zewnętrzny

 

  • 1 kostka masła
  • 200 g ksylitolu
  • 40 g kakao
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki agaru
  • 1 budyń ekologiczny, bezglutenowy, czekoladowy
  • 3 garści bio groszku owsianego
  • 30 g jagód goi
  • 2 garści migdałów

 

1. Kostkę masła rozpuszczamy w rondelku, razem z ksylitolem – często mieszamy

2. Dodajemy kakao i mieszamy

3. Dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy

4. Dodajemy budyń i agar

5. Wszystko dokładnie mieszamy

6. Po ok. 5-6 minutach, gdy masa zacznie gęstnieć, zdejmujemy garnek z gazu i dodajemy groszek, goję i zblendowane na drobno migdały. Wszystko dokładnie mieszamy

7. Formę do bloku wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę

8. Blok wstawiamy na całą noc do lodówki, by zastygł

 

file1426530822

 

Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Fotowoltaika - największy problem r…
Zespół naukowy z USA, Wielkiej Brytanii i Włoch opracował urządzenie rozwiązujące problem nagrzewających...
Wczesne truskawki niezdrowe?
Wczesnowiosenne owoce i warzywa zawierają szeroką gamę szkodliwych dla zdrowia pestycydów. Te sprowadzane...
W jakiej pozycji spać?
Spanie w nieodpowiedniej pozycji może prowadzić do dolegliwości bólowych, migren, uczucia zmęczenia. Zdaniem kręgarzy...
Dyrektywa budynkowa EPBD
Parlament Europejski przegłosował dyrektywę EPBD. Jej celem jest zwiększenie efektywności energetycznej budynków i eliminacja paliw...