Zupa z kurczaka i makaronu

19 marca 2013, dodał: airad1
Artykuł zewnętrzny

*50 dag mięsa z kurczaka bez skóry
*2 marchewki
*1 seler naciowy
*1 duża cebula
*1 ząbek czosnku
*5 gożdzików
*pęczek ziół:tymianku,natka pietruszki,liść laurowy,oregano
*5 ziarenek pieprzu
*20 dag makaronu rosołowego
*sól,pieprz

1.Mięso włożyć do dużego garnka.Zalać 1/4 l.osolonej wody i
zagotować.

2.Marchewki i selera umyć.oczyścić,liście selera odłożyć na
bok.Marchew pokroić w drobną kostkę,seler w cienkie paski.Obrać cebulę
i czosnek.Naszpikować cebulę goździkami i przekroić na pół ząbek
czosnku.

3.Warzywa,cebulę,czosnek,zioła i ziarna pieprzu dodać do mięsa i do
połowy przykryte gotować na małym ogniu ok.godzinę.Od czasu do czasu
zdejmować chochlą gromadzącą sie pianę.

4.Bulion przelać przez drobne sito do drugiego garnka,trochę osrudzić i
zdjąć zastygły tłuszcz.

5.Zagotować bulion i ugotować w nim makaron al dente.

6.zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.Przyprawić np.oregano,podawać
na gorąco.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz