Zupa pomidorowa z serem feta i makaronem

16 lutego 2011, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • włoszczyzna
  • cebula
  • goździki
  • 1/4 kurczaka
  • 6 pomidorów (mogą być z puszki)
  • ząbek czosnku
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 10 dag drobnego makaronu
  • opakowanie sera feta
  • szklanka mleka
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz, cukier

Kurczaka i włoszczyznę ugotować w 1,5 litra wody, wraz z naszpikowana goździkami cebulą, solą i pieprzem. Gotować około 50 minut. Bulion przecedzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Dodać obrany czosnek i koncentrat. Zmiksować całość i dodać do bulionu. Połowę fety roztrzepać ze stopniowo wlewanym mlekiem, następnie wymieszać z łyżką mąki. Porcjami wlewać mieszając do garnka z zupą. Doprawić do smaku (jeśli dodasz odrobinę cynamonu i rozmarynu będzie aromatyczna).