Ryż z pomarańczą i orzechami

16 lutego 2011, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

możemy wzbogacać smak ryżu różnymi dodatkami, spróbujcie jak fajnie smakuje ze skórką pomarańczową

składniki:

  • 1 szkl. ryżu brązowego
  • skórka starta z całej pomarańczy
  • sok z połówki pomarańczy
  • 1/3 szkl. łuskanych orzechów włoskich
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju

opis przygotowania:

Pomarańczę wyszorować, sparzyć i skórkę, bez białej warstwy, zetrzeć na tarce jarzynowej. Ryż wypłukać zalać 1 szkl. wody, dodać sól i olej, gotować na malutkim ogniu, pod przykryciem, aż wchłonie całą wodę – brązowy ryż gotuje się dość długo, przynajmniej pół godziny. Jeśli potrzeba można dolać w trakcie nieco wody. Gdy ryż będzie już prawie miękki, dodać sok z pomarańczy, skórkę i posiekane orzechy, gotować jeszcze 10 min..Podawać do drobiu przeczonego i różnych mięs.

file1259609865



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Podłoga w łazience
Jeśli chcemy mieć łazienkę utrzymaną w stylu naturalnym, wybieramy podłogę drewnianą. Deski podłogowe...
Wywoływanie zdjęć
Ja wywołuje zdjęcia w Rossmannie , a później lądują w albumie albo...
Masaż ultradźwiękowy
Masażer ultradźwiękowy może być skutecznym narzędziem w walce z różnymi problemami skórnymi, takimi...
Wąskie biodra a styl ubierania się…
Zamaskowanie wąskich bioder za pomocą spodni wcale nie jest trudne! Wystarczy wybrać szerokie jeansy...